Nieuwsbrief, januari 2014 - Nummer 3
 
 
 
 
 
 
Tochtige gang van studiesucces
IMG
 
Studiesucces is weerbarstig, inspanningen vergen lange adem. Ron Bormans analyseert vanuit de recente evaluatie door Echo hoe zijn Rotterdamse hogeschool bij allochtone studenten stappen zet. Het is als een "kille, tochtige gang: de voordeur staat wijd open, maar de achterdeur ook."


 
 
 
IMG
 
Internationale studenten lonen
 
 
 
 
Internationalisering rendeert, ook bij ons. Als tenminste 35% van de internationale studenten een baan vindt in hun gastland, levert dat al snel geld op voor de economie. Dat blijkt uit onderzoek van de 'German Academic Exchange Service' naar onder meer Nederland. Wat werkt het best?


 
 
 
IMG
 
Nieuwe zorg, nieuw onderwijs
 
 
 
 
De nieuwe Wet Maatschappelijke Zorg heeft ook impact op hoe de zorgberoepen zich gaan ontwikkelen. Stenden gaat met het MBO en de Zorggroep Alliade daarom nieuwe professies en een nieuwe leeromgeving laten ontstaan.


 
 
 
IMG
 
Science in Transition of niet?
 
 
 
 
Het debat over wetenschap gaat door. Komen oplossingen in beeld, bijvoorbeeld in Maastricht? "Ze zeggen: 'Ik blijf niet in het onderzoek, want dat is een hel' en beginnen hun eigen start-up.' Wie gaat nu de eerste stappen zetten om 'echte impact' van onderzoek te meten?


 
 
 
IMG
 
Het onderwijs de lucht in
 
 
 
 
Wat betekent de digitalisering van het onderwijs voor studenten? Veel goeds: meer keuzevrijheid, nieuwe manieren van interactie en internationale topdocenten. Maar er moet nog wel wat gebeuren voordat het maximale daaruit kan worden gehaald, betoogt LSVb-voorzitter Jorien Janssen.




 
 
IMG
 
Nederland groot klimaatzondaar
 
 
 
 
Wie is er schuldig aan de klimaatverandering? Onderzoekers maakten een ranglijst van de mate waarin landen hebben bijgedragen aan de opwarming van de Aarde in de afgelopen 200 jaar. Bij de 'klimaatschuld' staan Nederlanders hoog, op 6. Helemaal bovenaan: de Britten.


 
 
 
IMG
 
De Binnenhof Brad Pitt
 
 
 
 
Tweede Kamer woordvoerder of bewindsman voor HO zijn doet iets met mensen. Het is de springplank naar de macht - zie Rutte, Eurlings, Zijlstra en Wallage - of nog opmerkelijker. Ook de 'mooiste man aan het Binnenhof' verkiezing bewijst de attractie van deze politieke portefeuille.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013