Nieuwsbrief, januari 2014 - Nummer 4
 
 
 
 
 
 
Voorbij MOOCs naar echt open
IMG
 
De Kamerbrief van Jet Bussemaker over 'open onderwijs' leunt te zwaar op MOOCs. Daardoor is die weinig onderscheidend, betoogt UNESCO-hoogleraar Fred Mulder. "Nederland zou verder kunnen koersen op écht open onderwijs" en dat is "niet zo moeilijk noch kostbaar."


 
 
 
IMG
 
Stevige jonge leraren
 
 
 
 
Simon Verwer blijft geboeid door wat Teach First in 'moeilijke scholen' in gang zet. "Werkt het ook bij ons om de best opgeleide studenten in een uitdagende VMBO omgeving te plaatsen? Wat verstaan wij bijvoorbeeld onder de beste studenten?"


 
 
 
IMG
 
Beweeglijke student voor kennisoverdracht
 
 
 
 
Wat dragen HBO en WO bij aan regionale ontwikkeling van innovatie en werkgelegenheid en hoe? Spin-offs en beweeglijke onderzoekers én studenten spelen daar een sleutelrol, laat nieuw vergelijkend onderzoek zien. Verscheidenheid - als bij Stanford en rond Eindhoven - is het geheim.


 
 
 
IMG
 
Loopbaan wordt portfolio
 
 
 
 
Experimenteren is een must en ondernemingsplannen moet je tijdig bijsturen. "Je hebt een startbaan en na een bepaalde afstand moet je bedrijf kunnen vliegen." Managementgoeroe Ben Tiggelaar geeft op 4 februari student-ondernemers aan De Haagse Hogeschool advies.


 
 
 
IMG
 
Op de grens van kunst en wetenschap
 
 
 
 
Een combinatie van kunst, sociale wetenschap en de weerbarstige praktijk, geen alledaagse keuze voor een proefschrift. Marina Meeuwisse van de Hogeschool Rotterdam is daarom, als een soort academische vluchteling, uitgeweken naar Brussel voor haar onderzoek naar de intrinsieke stad.




 
 
IMG
 
Universitaire ICT kostbaar
 
 
 
 
De kosten waren in 2004 geraamd op € 12.4 miljoen voor 5 universiteiten. Nu 10 jaar later is de conclusie, dat deze alleen al voor de UvA en HvA zijn opgelopen tot € 39.7 mln. En zo zijn er nog meer lessen uit de evaluatie over aanschaf en implementatie van het Studenten Informatie Systeem.


 
 
 
IMG
 
Batterij op suiker
 
 
 
 
Het einde van giftige en dure batterijen kondigt zich aan. Een team onderzoekers van Virginia Tech heeft een batterij ontwikkeld die loopt op suiker. Hij is biologisch afbreekbaar en levert bovendien veel meer energie dan 'gewone' brandstofcellen.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013