Nieuwsbrief, februari 2014 - Nummer 5
 
 
 
 
 
 
Wie volgt Doekle Terpstra op?
IMG
 
"Inholland is een metafoor geworden." Die uitspraak geldt ook voor de nu komende fase. De opvolging van Doekle Terpstra zal immers ook een metafoor zijn voor hoe het HBO zich ontwikkelt. Wie komt en waarom? En wat doet Terpstra zelf straks?


 
 
 
IMG
 
Houden HBO en WO te veel geld over?
 
 
 
 
€165 miljoen is het positief resultaat van de universiteiten en hogescholen samen in hun begrotingen. De Kamer wil weten of dat 'oppotten' wel kan, maar OCW ziet in deze plus vooral een meevaller en een extra impuls voor stevig beleid.


 
 
 
IMG
 
Gas erbij of tandje terug
 
 
 
 
"Het is de dood in de pot als stilzwijgend instemmen wordt beloond en dwars denken wordt afgestraft." Jet Bussemaker blogt over de nieuwjaarsreceptie op haar ministerie en moedigt u en haar ambtenaren aan buiten de kaders te denken. En wat doet een potige tsaar op het MBO?


 
 
 
IMG
 
Kookpot voor kennis
 
 
 
 
Amsterdam krijgt een derde universiteit, het AMS. De initiatiefnemers - MIT, TU Delft en Wageningen - zochten elkaar daarom extra op om "lessen te trekken uit de magische innovatiekookpot van talent, ideeën en kapitaal" rond MIT. Zij ontdekten daar de kracht van Intimacy en Proximity.


 
 
 
IMG
 
Higgs-onderzoek voor elfjarigen
 
 
 
 
Hoe maak je wetenschap begrijpelijk voor scholieren uit de bovenbouw? Het Wetenschapsknooppunt Radboud Universiteit lukt dit en maakt het zelfs heel aantrekkelijk. Leerlingen en docenten worden zo dolenthousiast van filosofie, hersenwetenschap en zelfs deeltjesfysica.
 
 
IMG
 
Hogeschool gaat micro-bankieren
 
 
 
 
"De hybride student-ondernemer is het waard om in te investeren." De Haagse Hogeschool start een microfinancieringsinstelling als leerbedrijf en als het aan lector Klaas Molenaar ligt, hebben de banken het nakijken: "Het is onze taak als hogeschool mensen uit te dagen anders te gaan denken."


 
 
 
IMG
 
Groen rijtjeshuis in Versailles
 
 
 
 
Een studententeam van de TU Delft doet met Prêt-à-Loger mee aan de Solar Decathlon 2014. Tijdens deze 'Olympiade voor duurzame bouw' bij de Zonnekoning in de tuin zetten zij een woning in elkaar waarmee zij laten zien hoe de 1,4 miljoen Hollandse rijtjeshuizen bronnen van energie kunnen zijn.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013