Nieuwsbrief, februari 2014 - Nummer 7
 
 
 
 
 
 
De risico's van lenen
IMG
 
Een leenstelsel lukt niet vanzelf. Steeds blijkt men opbrengsten te overschatten en risico's en tegenvallers te onderschatten bij de Britten. "The Student Loans Company simply doesn't know." Het tekort dreigt daardoor op te lopen naar 50 tot 80 miljard pond. Bij ons weet OCW niet veel meer, zo blijkt.


 
 
 
IMG
 
Touwtrekken om kwaliteit
 
 
 
 
Scherper vergelijken en beoordelen van opleidingen is wenselijk, maar lukt het ook? De aanpak in het HBO staat onder zware druk. De hogescholen lijken stuurloos en een ingreep van bovenaf door de NVAO en de minister dreigt. Wie moet er nu snel met wie clusters vormen en waarom?


 
 
 
IMG
 
'HO geen doelwit voor NSA'
 
 
 
 
Geen zorgen dus? De Snowden-leaks mogen dan voor veel ophef hebben gezorgd, volgens technologieblogger Peter Koop hoeven hoger onderwijsinstellingen zich niet direct druk te maken. "Ik denk dat we niet zo hoog op het lijstje van de NSA staan."


 
 
 
IMG
 
Alvast studeren aan hogeschool
 
 
 
 
Steeds meer MBO'ers willen al tijdens hun opleiding op HBO-niveau studeren. Daarom komen Inholland en het Albeda College met een doorstroomprogramma. Ook OCW hoopt zo de doorstroom tussen MBO en HBO te verbeteren en het studiesucces te verhogen.


 
 
 
IMG
 
Prof als eigen proefkonijn
 
 
 
 
Genetici werken in Maastricht aan een methode waarmee een ieder gepersonaliseerd leefstijladvies kan krijgen. Ze testen dit inmiddels uit. En wel op hun eigen genen. Dat moet er toe leiden dat volgend jaar iedere Nederlander zijn eigen genetisch advies inwinnen kan.
 
 
IMG
 
De missie van de alfa's
 
 
 
 
Het wegzakken van vertrouwen in maatschappelijke instituties vraagt om nieuwe visies. Lord Nicholas Stern, President van de British Academy, ziet hier een grote opdracht voor gamma's en alfa's. "If you have uncurious people in authority, you are in trouble in society."


 
 
 
IMG
 
Een blik in de glazen bol
 
 
 
 
"Dierentuinen krijgen serieuze concurrentie van Jurassic Parks." Wat brengen de komende jaren als nieuwe kansen voorbij MOOC's in kennis, wetenschap en technologie? ScienceOnline Leiden waagt een blik in de glazen bol en ontdekt de terugkeer van 'Lief Dagboek' en levende dodo's.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013