Nieuwsbrief, maart 2014 - Nummer 10
 
 
 
 
 
 
MOOCs geven stroomversnelling
IMG
 
"Wij staren ons niet blind op MOOCs." Wel is Anka Mulder van de TU Delft blij dat het fenomeen de ontwikkelingen in open education in een stroomversnelling heeft gebracht. "Wat we nu willen is online education echt academische inbedding bieden."


 
 
 
IMG
 
Grote verwachtingen, klein vertrouwen
 
 
 
 
Geen institutie krijgt zoveel vertrouwen als 'de wetenschap'. Maar die verwachtingen blijken ook kwetsbaar. "Zou het universiteiten echt iets kunnen schelen?" WRR en Rathenau Instituut zoeken het debat over waarom, hoe en 'wat dan?' bij schaliegas, jeugddelinquenten en gezond voedsel.


 
 
 
IMG
 
Autonomie voor prestatie
 
 
 
 
Scherpere kwaliteit en borging, fundamenteel grotere autonomie, ruimte voor collegegeld, verdubbeling van HBO-onderzoek en lange termijn R&D-investeringen. Het Vlaams HO legt de kaarten op tafel voor de nu aanstaande verkiezingen daar.


 
 
 
IMG
 
Innoveren is wedstrijdzeilen
 
 
 
 
Innovatie en ondernemerschap staan hoog op de HO-agenda. Rotterdam-lector Guy Bauwens stelt dat er een fout zit in het huidige innovatiebeleid in zowel Vlaanderen als Nederland. "Valorisatie vereist een verhoogde aandacht van de organisatie voor het commercialiseren van innovaties."


 
 
 
IMG
 
Wetenschap in Oeganda gemanipuleerd
 
 
 
 
De 'anti-homo-wet' in Oeganda is door de wetenschap gevalideerd. Die bewering van president Yuweri Museveni tegenover collega Obama spreekt diezelfde wetenschap nu openlijk tegen. "U citeert ons foutief."
 
 
IMG
 
Hotspot, slimste regio, maar…
 
 
 
 
Eindhoven is wel "Olympisch kampioen hightech", maar "de hogescholen kunnen niet alleen verantwoordelijkheid dragen voor de aanwas van nieuwe arbeidskrachten," zegt Fontys-voorzitter Nienke Meijer bij de kick-off van het Centre of Expertise High Tech Manufacturing and Materials.


 
 
 
IMG
 
Hannover Oranje kleuren
 
 
 
 
Nederland is kampioen op het ijs, terwijl onze oosterburen Sotsji liever snel vergeten. Gaat het om kennis en industrie kan Nederland nog veel van de Duitsers leren, stelt Ineke Dezentjé, voorzitter van de FME, in aanloop naar de Hannover Messe en Nederland als het partnerland daarvan. Komt u ook?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013