Nieuwsbrief, maart 2014 - Nummer 11
 
 
 
 
 
 
Mark Rutte innoveert
IMG
 
Op 7 april opent hij met Angela Merkel de Hannover Messe. Nu kijkt premier Rutte vast vooruit op wat Nederland op het wereldpodium van de hightech zal agenderen over kennis, innovatie en talent. "Op het gebied van water en voedsel zijn we de absolute standaard."


 
 
 
IMG
 
Balans van plicht en recht
 
 
 
 
Het kabinet wil dat vanaf 2017 alle leraren staan ingeschreven in het lerarenregister. De Onderwijscoöperatie verzette zich hier eerst tegen, maar gaat na een aantal garanties akkoord. Voorzitter Joost Kentson stelt: "We zijn nu een fundamenteel andere weg ingeslagen."


 
 
 
IMG
 
Gemeente omarm uw hoger onderwijs
 
 
 
 
19 maart mag u stemmen. Maar op wat? Thom de Graaf ziet een cruciale rol voor gemeenten om de lokale kenniseconomie te stimuleren. "Van de colleges en de partijen in de gemeenteraad mag verwacht worden dat zij actief de regie zoeken en de kennis in hun stad koesteren."


 
 
 
IMG
 
De waarde van Anders
 
 
 
 
Bazen hebben strategie, operationele plannen, offensief, net als militairen. Lector Change Management dr. Jacco van Uden onderzoekt hoe metaforen en interventies uit de kunsten organisaties beter helpen innoveren.


 
 
 
IMG
 
Ook ruimtevaart is politiek
 
 
 
 
"Uiteindelijk wordt het Mars, al duurt dat nog 30 jaar en zullen mensen met robots samen gaan." Jan Wörner, de Duitse ruimtevaartpresident, kijkt kort voor 'Hannover' vooruit. "Lastig is het soms, want vorsen in het verleden van ons heelal is midden tussen verkiezingen niet zo’n zwaartepunt voor politici."




 
 
IMG
 
Utrecht en Brabant mee met de top
 
 
 
 
Nederland blijft een brave middenmoter als 'innovatievolger' binnen de EU. Zweden en Denemarken zijn de toppers, Duitsland zakt wat weg achter hen. Tussen de echte hotspots van kennis zitten niet alleen Londen en Zuid-Duitsland. Wat maakt Utrecht en Brabant zo sterk en Nederland zo "grillig"?


 
 
 
IMG
 
Toch nog feestje met Poetin?
 
 
 
 
Het EU-Rusland Jaar van Wetenschap 2014 werd ingehuldigd in Moskou. In Hotel Ukraina. Beroerder kon de timing nauwelijks. Hoe moet en kan het nu verder met de samenwerking? En wat staat het ruimtestation ISS te wachten? André Kuipers vertelde al hoezeer daar alles van Rusland afhangt.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013