Nieuwsbrief, maart 2014 - Nummer 12
 
 
 
 
 
 
Ik zie dat niet gaan werken
IMG
 
"Interessant" vindt Jet Bussemaker het WRR-advies ‘Lerende Economie’ nog wel. Bij de KNAW liet zij direct blijken waarom en hoe diep de kritische lijn daarin het kabinet niet bevalt. Repliek kreeg zij van de opsteller, prof Van Lieshout zelf. Uit hun tweestrijd kwam een spannend vervolg, toch nog.


 
 
 
IMG
 
Het verschil maken in honours onderwijs
 
 
 
 
Honours onderwijs elitair? Volgens Dr. Kevin William Dean van de West Chester University is dat onterecht. Op bezoek in Nederland deelt hij zijn ervaringen. "We zoeken vooral studenten die de ambitie hebben om het verschil te maken."


 
 
 
IMG
 
Alles wat aandacht krijgt
 
 
 
 
Grote steden moeten hun eigen kennisbeleid voeren. "Nergens kun je zozeer het verschil maken," zegt onderwijswethouder Hugo de Jonge van Rotterdam. Leraren en MBO-HBO staan de komende jaren daarom centraal.


 
 
 
IMG
 
De weg naar slimmere zorg
 
 
 
 
De verkiezingen van vandaag gaan echt ergens over. Gemeenten krijgen veel meer verantwoordelijkheid voor de zorg en dit zal leiden tot grote regionale verschillen. Hub Hamers, HAN-lector Management van Zorg zegt: "Er komt een hoop op ons af, maar niet alleen maar ellende."


 
 
 
IMG
 
Studenten vrezen schuldenlast
 
 
 
 
Kabinet, GroenLinks en D66 zitten weer aan tafel over de toekomst van de studiefinanciering. Het ISO waarschuwt: "De opbrengsten van een leenstelsel gaan vermoedelijk pas na 2020 structureel van voldoende omvang zijn om daadwerkelijk een stevige investeringsagenda uit te voeren."




 
 
IMG
 
Studentendata blijken goudmijn
 
 
 
 
De Britse 'DUO' heet Ucas en deze verdient veel geld aan gegevens die scholieren, ouders en studenten invullen om in het hoger onderwijs ingeschreven te worden. Kiezen van studies levert 'big data' en inzicht op. Red Bull, Vodafone en Microsoft krijgen daar hun vingers nu achter.


 
 
 
IMG
 
Kort en goed
 
 
 
 
"Hora est!" En dan? Hoe krijgt de kersverse doctor enthousiasme voor zijn proefschrift, zelfs interesse en waardering? Met humor, scherpte en het internet kan dan veel.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013