Nieuwsbrief, maart 2014 - Nummer 13
 
 
 
 
 
 
Leenstelsel op lange baan
IMG
 
Allengs bereidt minister Bussemaker Kamer en HO voor op het wegzinken van het sociaal leenstelsel. Terwijl de tijd dringt, duikt achteloos verdere vertraging op. Waarom en wat deden de gemeenteraadsverkiezingen hieraan?


 
 
 
IMG
 
Excellentie op elk niveau
 
 
 
 
“Bedrijven zitten te springen om mensen met kennis van techniek niet alleen in hun brains, maar ook met hun handen.” Dave Blank, directeur van het MESA+ Instituut, is de ‘Holland High Tech Hero’ op maandag 7 april in ‘das Glashaus’ in Hannover. De Twentse hoogleraar zet zich ook in voor het HBO.


 
 
 
IMG
 
Wat een Spinoza!
 
 
 
 
Grafeen-theoreticus Mikhail Katsnelson, winnaar van de Spinozapremie, is de ‘Holland High Tech Hero’ op dinsdag 8 april in ‘das Glashaus’ in Hannover. Zijn revolutionaire onderzoek gaat het leven van miljarden mensen beïnvloeden. “Maar ik betaal een hoge prijs voor mijn wetenschappelijke succes.”


 
 
 
IMG
 
Nieuw is niet altijd beter
 
 
 
 
Waarom moeten medicijnen ‘evidence based’ werken, maar medische apparatuur niet? Maroeska Rovers, de ‘Holland High Tech Hero’ op woensdag 9 april in ‘das Glashaus’ in Hannover, onderzoekt met bedrijven hoe hun producten doeltreffend kunnen worden. “Dat drukt de zorgkosten hopelijk ook weer.”


 
 
 
IMG
 
Naar een talige computer
 
 
 
 
Spinoza-winnaar Piek Vossen, de ‘Holland High Tech Hero’ op donderdag 10 april in ‘das Glashaus’ in Hannover, ontwikkelt een computer die de betekenis van taal begrijpt. “Constateren, interpreteren en uiteindelijk communiceren, dat is waar de software naar toe moet.”
 
 
IMG
 
Betwist gezag in wetenschap
 
 
 
 
Sander Dekker ziet open acces als belangrijk middel om het vertrouwen in de wetenschap te bevorderen. Al die onderzoeken in de 'journals' daar kun je als burger niet bij want dan stuit je op een betaalmuur, stelt Dekker. "Terwijl al die onzin van die kwakzalvers wel gratis toegankelijk is."


 
 
 
IMG
 
Geen Oscar in het echte heelal
 
 
 
 
De Oscars voor ruimte-epos 'Gravity' doen André Kuipers hard lachen. Om het hippe ondergoed van Sandra Bullock in het ruimtestation en een brandblusser als reddend raketje, bijvoorbeeld.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013