Nieuwsbrief, april 2014 - Nummer 16
 
 
 
 
 
 
Vlaggenschip zonder geschut
IMG
 
De academische vrijheid is een groot goed. Maar zij is ook "een vlaggenschip waarop in de WHW het geschut is vergeten," zegt WHW-opsteller en onderwijsjurist Peter Kwikkers. Daardoor heeft OCW het bijvoorbeeld lastig met de omgang met de Islamitische Universiteit. Hoe zou een goede aanpak er uit zien?


 
 
 
IMG
 
Het mooiste dat er is
 
 
 
 
"Als je wilt uitzoeken of iets kan, maar je weet het niet, dan bedrijf je wetenschap. Als je weet dat iets kan maar graag wilt weten of het beter kan, dan ben je bezig met technologie," zegt Spinozist Mikhail Katsnelson. Daarom is wetenschap altijd onvoorspelbaar.


 
 
 
IMG
 
Cognitie centraal bij matching
 
 
 
 
"Motieven om te gaan studeren' zijn geen goede voorspeller van studiesucces. "Het is net als op oudjaarsavond besluiten om te stoppen met roken," stelde oud-EUR-rector Henk Schmidt in reflectie op matchingstrajecten tijdens een VSNU-seminar hierover. Bij matching wordt er te weinig gekeken naar cognitie.


 
 
 
IMG
 
Materiaalrevolutie op komst
 
 
 
 
'Nieuwe materialen gaan voor fundamentele veranderingen zorgen en het mooiste is dat we ze zelf kunnen ontwerpen. Wil je een transparant metaal, dan kan dat binnenkort," vertelt High Tech Hero Dave Blank aan de bezoekers van het Glass House op de Hannover Messe.


 
 
 
IMG
 
Geef creatieve industrie de ruimte
 
 
 
 
“De publieke omroep is een hele belangrijke speler als gaat om de creatieve industrie.” Paul Rutten is lector Creative Business aan de Hogeschool Rotterdam. Hij schreef mee aan het toekomstperspectief voor de Nederlandse Publieke Omroep (NPO).
 
 
IMG
 
Merkel hoort speldenprik
 
 
 
 
Ze deed het chique, maar Angela Merkel zette Nederland en Rutte wel even op hun nummer. Bij de opening van de Hannover Messe sprak zij over kennis, R&D en het grote wereldtoneel.


 
 
 
IMG
 
Google Maps in 1832
 
 
 
 
UvA-geograaf Jan Hartmann is bezig met een Google Maps voor het Nederland van 1832. Met behulp van de clouddienst van SURFsara kunnen kadasters, archieven en musea gemakkelijk gekoppeld worden. "Vooral in de laatste vijftig, zestig jaar is Nederland ontzettend veranderd."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013