Nieuwsbrief, april 2014 - Nummer 17
 
 
 
 
 
 
Visie op wetenschap krijgt vorm
IMG
 
"Gelukkig hebben we hier veel competente rebellen die elkaar scherp houden." Jet Bussemaker schetst kernpunten van haar komende 'wetenschapsvisie', uitgedaagd door Science in Transition. Zij vraagt aandacht voor input uit Europa, het HBO-onderzoek, meer gender-balans en tempo maken.


 
 
 
IMG
 
Voorbij fusie in Amsterdam
 
 
 
 
"Fusie is niet het woord, niemand is daar mee bezig." VU-voorzitter Jaap Winter kan niet duidelijker zijn. Met de UvA moet hij een andere toekomst ontwerpen en zo krijgt Amsterdam wellicht vier themaclusters van HBO en WO samen.


 
 
 
IMG
 
Kijk naar dag van overmorgen
 
 
 
 
Het onderzoeksysteem lijkt op de banken. Klem geraakt, perverse prikkels en niemand heeft schuld. Frank Miedema van Science in Transition deed Karl Dittrich vuur spuwen. "Dat is zo verkeerd, gaat volstrekt mank! Dit moet jij niet doen, Frank." Doorgeschoten is het systeem wel, erkent hij. Waar? Hoe?


 
 
 
IMG
 
Onderzoek dicht op onderwijs
 
 
 
 
"Ik heb heel veel waardering voor de moeilijke opdracht die jullie hebben." Inholland-bestuurder Huug de Deugd snapt op de Dag van het Onderzoek de moeilijke positie van lectoren en onderzoekers nu onderzoek onder druk staat. "Laten we laten zien wat we allemaal al doen."


 
 
 
IMG
 
Duitse ingenieur voorbeeld voor docent
 
 
 
 
Het opleiden en aantrekken van bètatalent staat voor dezelfde uitdagingen als het leraarschap. Nederlandse leraren kunnen een hoop leren van Duitse ingenieurs. Dat bleek toen Sander Dekker met Spinozist Piek Vossen en andere experts in debat ging in het Glass House.




 
 
IMG
 
Erken R&D-verschillen in Europa
 
 
 
 
De verschillen in onderzoekprestaties in Europa zijn groot. Volgens de European Research and Innovation Area Board (Eriab) moet de Europese Commissie in beleidsplannen daarmee rekening houden. UM-rector Luc Soete pleit voor onderscheid tussen goed en minder presterende landen.


 
 
 
IMG
 
Nederlands vernuft op wereldpodium
 
 
 
 
Het was feest in Hannover. Toppers van onderzoek en toepassing lieten op de Messe in het Glass House van ScienceGuide en PBT het beste zien aan technologisch vernuft. Met een geniale Rus, een innovatieve medische prof, een CoE in energie, TU en HBO robots, nanotech, een zonnewagen en 'die Kanzlerin'.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013