Nieuwsbrief, mei 2014 - Nummer 22
 
 
 
 
 
 
OCW boert goed
IMG
 
Het kabinet heeft niet alleen een meevaller van 3 miljard euro, ook minister Bussemaker bewijst goed boekhouden. Binnenkort mag zij 102 mln euro overschot op haar begroting melden. Waar gaat dit geld heen? Wat zouden effectieve investeringen zijn in HBO en WO met extra impact?


 
 
 
IMG
 
De virtuoze leraar
 
 
 
 
"Sta je nergens voor, dan val je voor alles." Onderwijsfilosoof Ger Biesta gaf zijn gehoor veel mee over leren en 'het vak'. "Onderwijzen is context gebonden en is risicovol," noteerde Rotterdams docent Izaak Dekker en de leraar is dan ook "een 3D-simultaanschaker." Hoe vorm je die?


 
 
 
IMG
 
Stop de Pisa Shock
 
 
 
 
De PISA rankings werken diep door in de onderwijspraktijk. "Landen gaan hun bestel overhoop halen om hoger te scoren in die lijsten." Dat leidde soms tot 'PISA-schokken' als dat niet genoeg opleverde. Een grote groep hoogleraren meldt nu hun zorgen daarover bij Andreas Schleicher van de OECD.


 
 
 
IMG
 
De wet van Miles in Europa
 
 
 
 
Studeren over Europa bij de besten in het vak. Onze columnist Timo Klein smult ervan aan LSE. Maar waar blijven eurosceptische collega's? "Je kunt moeilijk eurosceptici dwingen zich te melden voor een studie gericht op Europa of master-aanmeldingen accepteren op basis van politieke voorkeur."


 
 
 
IMG
 
Het onderbewustzijn gemeten
 
 
 
 
Het is dé vraag voor iedereen die producten of media ontwikkelt: 'Hoe ervaart de gebruiker dit?' Leonid Ivonin (TU Eindhoven) ontdekte hoe bepaalde fysiologische waarden gekoppeld zijn aan bepaalde emoties. Hij legt een basis voor het grip krijgen op het onderbewustzijn.
 
 
IMG
 
Klein bier in Utrecht
 
 
 
 
Is het soms verkiezingstijd? De VVD beklaagde zich over kosten die de top van de UU maakte voor "etentjes en reisjes". Bussemaker tikt dat ongenoegen bijna achteloos weg. Het bedrag van 24.000 euro betreft drie bestuurders gedurende drie jaar en "geen lunches en diners in sterrenrestaurants."


 
 
 
IMG
 
Richard Strauss 150
 
 
 
 
Hij kon alles en hij wist het. Mythische tragedie en burleske komedie, orkestrale verhalen, opera's over Hellas, Wenen en de Bijbel en het liefst dirigeerde hij ze zelf. Maar Goebbels beet hem toe: "U beseft niet wat u voorstelt en u beseft niet wat ik ben."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013