Nieuwsbrief, mei 2014 - Nummer 24
 
 
 
 
 
 
Spoorbedrijf winnaar van leenstelsel
IMG
 
De grootste winnaar van de studievoorschot-deal bleef heel stil. Toen schoot toch even een jubel los bij 'het spoor'. Maar is dat te vroeg gejuicht? De cijfers en plannen bevatten nog een majeur gat. 'De beter-benutten-strategie' met HO-colleges na de spits gaat vastlopen als blaadjes op de rails.


 
 
 
IMG
 
Kwalificatie minder waarde op zich
 
 
 
 
De toekomst van het hoger onderwijs is "rusteloos, ja misschien zelfs stormachtig." OECD-topman Dirk van Damme noemt "de idee opnieuw populair dat we niet zoveel mensen naar het HO moeten sturen" en "hoogvliegers selecteren". Dat staat "haaks op alle analyses van de trends op de arbeidsmarkt."


 
 
 
IMG
 
Wereldtop niet vanzelfsprekend
 
 
 
 
Het Nederlandse wetenschapsstelsel behoort tot de internationale wereldtop. Maar deze positie is niet vanzelfsprekend. Onderzoeksinstellingen ervaren financiƫle krapte en het wetenschappelijk onderwijs staat onder druk, aldus nieuw beleidsonderzoek. Niet van OCW, maar van Dijsselbloem!


 
 
 
IMG
 
Homo Ludens innoveert
 
 
 
 
"Zonder de spelende mens geen spelletjes." Een politicus als Mark Rutte kijkt bij zo'n inzicht meteen op. Bij de Dutch Game Garden werd hij vanuit bedrijfsleven en kunstonderwijs bijgepraat over de impact van design, games en creatieve studenten op economisch herstel en perspectief van ons land.


 
 
 
IMG
 
Diversiteit springlevend
 
 
 
 
Veel docenten hebben "een grote mate van handelingsverlegenheid in hun relatie met 'allochtone' studenten". Inholland docent Machteld de Jong schreef het boek 'Diversiteit in het Hoger Onderwijs' dat ze morgen uitreikt aan Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing.




 
 
IMG
 
Escalerende krenterigheid
 
 
 
 
Bij de uitreiking van de Akademiepenning heeft Alexander Rinnooy Kan bij de KNAW piketpalen geslagen voor de wetenschapsvisie van het kabinet. "Ironisch genoeg wordt op dit terrein hetzelfde wiel met enthousiasme keer op keer uitgevonden," want het lerend vermogen "blijft beperkt".


 
 
 
IMG
 
Prikkel tot hoogste
 
 
 
 
Hoe hebben HBO en WO - en heel de onderwijsketen - blijvend baat bij de inspiratie door streven naar excellentie? Volgens Jet Bussemaker kan het "uitdagender worden door elkaar continu te prikkelen tot de hoogste kwaliteit". Op de Dag van de Excellentie kunt u op 20 juni met elkaar en haar hierover de diepte in.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013