Nieuwsbrief, juni 2014 - Nummer 26
 
 
 
 
 
 
Niet alles van waarde is meetbaar
IMG
 
Economisch denken heeft een negatieve connotatie voor veel onderwijsmensen. Volgens HAN-lector Ruud Klarus is dat niet terecht. "Economie draait om keuzes en die maak je in de onderwijspraktijk de hele dag: kies je voor een kleine klas of voor een cursusbudget voor leraren?"


 
 
 
IMG
 
De kaasschaaf houdt een keer op
 
 
 
 
De dynamiek gaat bij de KNAW een slag omhoog. "Onze leden geven een signaal af: 'betrek ons daar nog meer bij!'" vertelt directeur Hans Chang. En dat moet ook, "Wij zijn hun 'huis van de wetenschap'."


 
 
 
IMG
 
Van kanteling naar nieuw walhalla?
 
 
 
 
"Ik durf te voorspellen dat Estland het nieuwe Finland wordt." De reis van de Stichting van het Onderwijs naar Finland en Estland zet secretaris Patrick Banis aan het denken. Wat leren we van de teruggang bij de Finnen en de opgang van de Esten?


 
 
 
IMG
 
Abces bij de talen
 
 
 
 
Frits van Oostrom hoorde het ooit op Harvard: "Stop defending the Humanities!" In debat over de geesteswetenschappen ging hij scherp in tegen defensief zelfbeklag onder alfa's en gamma's. "Ik zou die hele term 'geesteswetenschappen' het liefst afschaffen. Doe maar per 1 september aanstaande."


 
 
 
IMG
 
Excellentie vanuit Amsterdam
 
 
 
 
Simone Kukenheim, nieuwe wethouder onderwijs in Amsterdam, vindt dat "excellente leerlingen beter verdienen" om hun talenten te ontplooien. Haar visie is in de aanloop naar de 'Dag van de Excellentie' op 20 juni eens te meer relevant. Discussieer die dag mee, bij de Nobelprijs voor de Vrede.




 
 
IMG
 
Elke docent taalbewust
 
 
 
 
"Taal heeft niet alleen aandacht nodig in het vak Nederlands of bij de vreemde talen, maar overal in het onderwijs," zegt Inholland lector Rick de Graaff. In zijn lectorale rede op 25 juni en op het voorafgaande symposium pleit hij voor het beter benutten van de taaldiversiteit in de school om het onderwijs te verrijken.


 
 
 
IMG
 
Win uw eigen WK
 
 
 
 
De Freie Universität in Berlijn heeft een rekenmodel gemaakt dat u in staat stelt zelf de gang van zaken tijdens het voetbalkampioenschap in Brazilië te analyseren. 10000 verschillende uitkomsten kunt u daarmee nagaan, eventueel ook voor de WK-pools op het werk!


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013