Nieuwsbrief, juni 2014 - Nummer 27
 
 
 
 
 
 
Alarmwekker van NVAO
IMG
 
De 'wake-up call' voor de universiteiten met hun “buffetopleidingen” klinkt schel. Het NVAO-alarm heeft ook gevolgen voor het bewaken en borgen van heel de kwaliteit in HBO en WO. "Een scherpe blikt blijft noodzakelijk," zegt Anne Flierman.


 
 
 
IMG
 
Onderzoek als vanzelfsprekendheid
 
 
 
 
"Het mooiste compliment dat we kregen is dat mensen zo weinig onderzoek in de nieuwe opleiding Business Studies terugzagen. Het zit er uiteraard in, maar volledig geïntegreerd en het is daarmee een vanzelfsprekendheid geworden," zegt Petra Biemans, lector HRM en Persoonlijk Ondernemerschap bij Inholland.


 
 
 
IMG
 
De beste editie van jezelf
 
 
 
 
Excellentie en uitdaging zijn "prioriteit in heel de onderwijsketen", zegt Tanja Jadnanansing en juist het MBO komt daarbij nu terecht vol in beeld. Leren van wat het HBO via 'Sirius' waarmaakt is daar essentieel en inspirerend. De Dag van de Excellentie bood ook haar voor het Kamerwerk de nodige lessen.


 
 
 
IMG
 
Wie trekt de toekomst?
 
 
 
 
Nederland heeft een Toekomstcommissaris nodig. Alexander Pechtold wil deze het WRR-advies 'Lerende Economie' laten trekken na Prinsjesdag. Wie zijn de kandidaten? Hans Wijers? Femke Halsema? Wie écht?


 
 
 
IMG
 
Islam als lifestyle
 
 
 
 
ISIS of Reformatie? Hoe ziet de islamitische wereld er uit in 2030? "De Islam is voor de gemiddelde vrome Moslim een lifestyle geworden," zegt prof. Maurits Berger bij De Haagse Hogeschool. "Zestig procent van de bevolking is jonger dan twintig en dat in landen waar het politiek en economisch een puinhoop is."
 
 
IMG
 
Voorkom verdachtenbankje
 
 
 
 
Data goed archiveren én publiceren wordt van steeds groter belang. Het 3TU Datacentrum brengt deze ontwikkeling bij onderzoekers en beleidsmakers onder de aandacht. "Als mijn onderzoeksgroep geen data kan overleggen, zijn we eigenlijk al schuldig bevonden," zegt prof. dr. Bert Meijer (NWO).


 
 
 
IMG
 
Eeuwenoude verdwijning opgelost
 
 
 
 
Waar bleef het leger van de Perzische heerser Cambyses? 50.000 van zijn mannen verdwenen in een zandstorm in de woestijn, vertelt Herodotus. De Leidse egyptoloog Olaf Kaper weet na opgravingen nu zeker, dat dit briljante spin van de Perzen is geweest om een smadelijke nederlaag te maskeren.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013