Nieuwsbrief, augustus 2014- Nummer 32
 
 
 
 
 
 
Kale Prinsjesdag voor HO
IMG
 
Het kabinet voert deze week begrotingsoverleg voor 2015. HBO en WO doen er goed aan op weinig te rekenen. Extra's voor onderwijs zijn verzuurd in Den Haag en bij het leenstelsel gaapt nu al een gat van €200 mln. Wie mag welk geld nog verwachten? Wat biedt 'werk, werk, werk'?


 
 
 
IMG
 
Zin en onzin van matching
 
 
 
 
Een foute of goede studiekeuze bestaat niet, stelt Jeany van Beelen-Slijper, instroomcoördinator van Inholland Rotterdam. Het gaat veel meer om het proces van kiezen. "Veel te veel ligt, ook in de discussie over de studiekeuzecheck, de focus op dat ene moment van kiezen."


 
 
 
IMG
 
Leren centraal stellen in MOOCs
 
 
 
 
Hoe kunnen we het beste leren van én met MOOCs. Willem van Valkenburg (TU Delft) bezocht MIT en trok lessen voor de verdere ontwikkeling van online onderwijs. De techniek is op orde, nu moet leren centraal staan. "There is no L in MOOC, but there should be."


 
 
 
IMG
 
Europa verkent data-kennis
 
 
 
 
Europa kijkt rond naar de kansen en vragen die eScience en de big data revolutie voor wetenschap, technologie en samenleving kunnen opleveren. Een 'publieke consultatie' moet helpen de concrete uitvoering van R&D en toegepast onderzoek in de EU optimaal te maken in dat opzicht.


 
 
 
IMG
 
Nieuw textiel tegen infecties
 
 
 
 
1 op de 10 patiënten in Nederlandse ziekenhuizen krijgt een infectie. Saxion en Hogeschool Zuyd gaan innovatieve kleding en bedlinnen ontwikkelen die het aantal infecties fors moeten terugdringen. Komend jaar zullen nieuwe materialen worden getest.
 
 
IMG
 
Wetenschapper wil online zichtbaar zijn
 
 
 
 
Online samenwerken heeft de laatste jaren een vlucht genomen in de academische wereld. Nature brengt in kaart op welke manieren dit allemaal plaatsvindt. Bijna de helft van de wetenschappers maakt gebruik van de online academische gemeenschap ResearchGate.


 
 
 
IMG
 
Jozef en zijn broers
 
 
 
 
Het is de literaire gebeurtenis van dit najaar en Mark Rutte zal als kenner vast de dagen tellen. Een roman over het oude Egypte, Palestina, farao Echnaton, Richard Wagner en de mythologie, de New Deal van Roosevelt en een mooie jongen. Thomas Manns 'Joseph' cyclus is eindelijk vertaald.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013