Nieuwsbrief, september 2014- Nummer 36
 
 
 
 
 
 
Samen leren, samen regeren
IMG
 
Na de vele hervormingen en de sanering van de begroting zouden VVD en PvdA eigenlijk een nieuw regeerakkoord moeten maken, zeiden velen in Den Haag, bijvoorbeeld met het Toekomstfonds. Op onderwijsterrein lijkt men dit inderdaad te doen, via outsourcing aan jonge leraren. Kan dat zo maar?


 
 
 
IMG
 
Mensen maken grenzen
 
 
 
 
Professor Egbert Torenbeek is nog een uitzondering. Hij gaf zijn eredoctoraat uit Rusland terug na het neerschieten van de MH17. "Vergeet niet, Rusland is uw buurland. We zijn helemaal niet ver weg!" zei Poetins onderwijschef al tegen ScienceGuide. Hoe gaan universiteiten en R&D daar nu mee om?


 
 
 
IMG
 
Wie volgt Jet de Ranitz op?
 
 
 
 
Inholland won haar en de AHK was "verdrietig maar trots". Wie wordt dan nu de nieuwe kunstpaus in Amsterdam? Pieter Hilhorst? Kristel Baele? Roberta Alexander?


 
 
 
IMG
 
Forse stap naar nieuwe arts
 
 
 
 
Van kinderarts naar een 'volwassenen' dokter gaan is voor chronisch zieke jongeren eng en emotioneel. Rotterdams onderzoek van lector Anneloes van Staa laat zien welke problemen zij bij die transitie ervaren. "Ik denk dat jongeren meer en betere steun verdienen in dit proces."


 
 
 
IMG
 
Stap voor duurzame IT-oplossingen
 
 
 
 
Bij snelle en gestroomlijnde ICT wordt erg veel energie gebruikt. Duurzamer omgaan daarmee is ook in het hoger onderwijs een prioriteit. SURFnet treedt daarom toe tot het GreenTouch-consortium dat onderzoek doet naar energiezuinige netwerktechnologieën. HBO en WO kunnen zo geld besparen.




 
 
IMG
 
Lerende docenten gezocht
 
 
 
 
Een universitaire lerarenopleiding waar je direct in het diepe wordt gegooid. Het Onderwijstraineeship wil docenten opleiden die naast goed les geven ook een visie ontwikkelen op wat er in brede zin bij het onderwijs komt kijken. "Je moet als docent blijven leren."


 
 
 
IMG
 
Sherry voor Kennis
 
 
 
 
Een visserij-expert uit Spanje wordt de nieuwe Eurocommissaris voor R&D en Innovatie. Miguel Arias Cañete Was minister van Landbouw in kabinetten in Madrid, die vreselijk sneden in de wetenschap. Wat mogen we verwachten van een Andalusisch politicus, die verbonden is met een fameuze dynastie van sherry-makers?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013