Nieuwsbrief, Prinsjesdag 2014- Nummer 37
 
 
 
 
 
 
Toekomstfonds omstreden
IMG
 
Het kabinet zet een 'Toekomstfonds' in om innovatie en onderzoek impulsen te geven. De afschaffing van het FES wordt zo licht gecorrigeerd. Maar werkgevers en kennissector schudden mismoedig het hoofd. Voor bijna niets 'moet weer een heel circus opgetuigd worden.'


 
 
 
IMG
 
Leve de polder!
 
 
 
 
"Wij zitten niet in een crisis. We zitten in een nieuwe economische realiteit. En wij passen daar als land goed in! Daarom snak ik naar een onderwijsrevolutie." FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming daagt juist nu op Prinsjesdag HBO en WO uit.


 
 
 
IMG
 
Maak de 'Research and Innovation Delta'
 
 
 
 
"In termen van 'value for money' zijn Nederlandse wetenschappelijk onderzoekers wereldwijd ongeëvenaard." zegt FOM-voorman Wim van Saarloos. "Maar met de geringe en nog steeds afnemende aandacht voor bètadisciplines wijken wij opzienbarend af van de belangrijkste concurrenten."


 
 
 
IMG
 
Lessen uit Finland
 
 
 
 
Finse docenten krijgen te horen dat ze zowel de oplossing als het probleem vormen bij de ontwikkeling van het onderwijs. "Vraag niet wie verdrinkt harder te gaan zwemmen," zegt Tommi Laitio, chef Jeugdbeleid van Helsinki. "Scholen zitten te veel op hun eigen eiland, terwijl leraren beter verdienen."


 
 
 
IMG
 
MOOC op de plank bij OCW
 
 
 
 
Het enthousiasme van hun minister kon OCW-ambtenaren niet snel tot actie brengen. Haar investering in MOOCs bleef lange tijd onvervuld. Het geld ligt nog steeds op een plank, maar HO-instellingen mogen met een jaar vertraging nu wel een plan indienen.




 
 
IMG
 
Wie volgt Marco Snoek (HvA) op?
 
 
 
 
Ook in 2014 gaan het ISO en ScienceGuide op zoek naar de Lector van het Jaar. Op de Summit Excellentie van 2 oktober zal de lector die het meest heeft bijgedragen aan meer uitdaging van studenten en hun talentontwikkeling worden gehuldigd. Wie van uw hogeschool draagt u voor?


 
 
 
IMG
 
Jet en Hans
 
 
 
 
Het is een van de beter bewaarde geheimpjes van Den Haag. De PvdA-minister van OCW is al vele jaren dik met de CDA-werkgevers bobo in de Malietoren. Heel wat plannen maakten zij al samen, al tijdens Paars-II. Werkt dat nu nog door in het HO-beleid?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013