Nieuwsbrief, oktober 2014- Nummer 39
 
 
 
 
 
 
Het is 'now or never'
IMG
 
Neelie Kroes maakte open access, eScience, open education en haar Digitale Agenda in 5 jaar tot topic nummer 1 van Europees kennisbeleid. Bij haar afscheid kijkt ze met ScienceGuide vooruit en terug. "Een dood paard in beweging krijgen ging makkelijker, zal ik maar zeggen."


 
 
 
IMG
 
De vrije val van HO-deeltijd
 
 
 
 
Het aanbod van universiteiten op het gebied van leven lang leren en onderwijs voor professionals zakt dramatisch in. De behoefte eraan, bijvoorbeeld op gebieden als cybersecurity en luchtvaarttechnologie is groot. Online onderwijs brengt daar weer leven in, verwacht Anka Mulder.


 
 
 
IMG
 
Studenten eren SER-voorzitter
 
 
 
 
Bij haar afscheid uit de Tweede Kamer heeft Mariëtte Hamer de eerste 'Hamer Award' gekregen. De LSVb reikt deze jaarlijks uit aan een politicus of bestuurder die zich bijzonder inzet voor het onderwijs. "Dit is iets dat we bij Mariette Hamer zonder twijfel kunnen vaststellen en we hopen dat ze dit de komende jaren ook volhoudt in haar rol als de leidsvrouwe van de Polder!"


 
 
 
IMG
 
We missen de boot
 
 
 
 
"Waarom zouden we niet voorkomen dat over 7 jaar een parlementaire enquête plaatsvindt met de centrale vraag: 'Hoe heeft het kunnen gebeuren dat Nederland zo de boot heeft gemist?'" OU-hoogleraar Fred Mulder vergelijkt Obama’s krachtig beleid bij ‘open education’ met MOOCs bij ons.


 
 
 
IMG
 
Community College in Amsterdam
 
 
 
 
"Een kwart van de instroom op de HvA komt uit het MBO. Maar 57% daarvan haalt het einde en de trend is dalend." De HvA start daarom een community college voor Associate degrees trajecten met een breder karakter dan de huidige Ad's. Thom de Graaf maakt Bussemaker hierbij verwijten.




 
 
IMG
 
Wereldwijd kijken vanuit Friesland
 
 
 
 
De eerste plaats die Jet Bussemaker aandoet bij haar HO-tour is Leeuwarden. Bij Stenden Hogeschool is haar thema internationalisering en regionalisering. Zij benadrukt: "Het is een uitdaging om de ambities van internationalisering en regionale worteling te verenigen in een goed beleid."


 
 
 
IMG
 
Education, not ignorance
 
 
 
 
President Obama heeft voor de VN een vlammende oproep gedaan aan de jeugd in de moslim-samenlevingen. "You come from a great tradition that stands for education, not ignorance; innovation, not destruction; the dignity of life, not murder. Those who call you away from this path are betraying this tradition, not defending it."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013