Nieuwsbrief, oktober 2014- Nummer 40
 
 
 
 
 
 
Bussemakers rebellen
IMG
 
"We are made to travel, why would we otherwise have feet?" vatte een internationale student het puntig samen. Bussemakers HO-tour deed Stenden aan en daar werd geconcludeerd dat internationalisering de norm moet zijn. Maar hoe pak je dat aan, zowel in eigen land als over de grens?


 
 
 
IMG
 
Aida en Nicomachos
 
 
 
 
"'Meneer, bent u zelf gelukkig volgens de drie vormen van geluk van Aristoteles?' Die vraag stelde Aida mij in de pauze op school. Tja, wie de bal kaatst, kan hem terug verwachten." Leraar filosofie bij Hyperion, Simon Verwer, gaat vandaag op het Lerarencongres de diepte in en het web op.


 
 
 
IMG
 
Hoorzitting met een fijn kammetje
 
 
 
 
Het spel rond studiefinanciering gaat vandaag een nieuwe ronde in. De Tweede Kamer is aan zet en hoort de betrokkenen. Studenten zien "bizarre feiten", maar het lot van het HBO is nu de kern. "Thom de Graaf zal nu gaan schuiven. Wat kan hij anders?" monkelt Den Haag niettemin.


 
 
 
IMG
 
Ajax-lessen voor talent
 
 
 
 
"Wij werken niet meer met een trainer per team, maar per individu." Ruben Jongkind, hoofd talentbegeleiding bij Ajax, vertelt bij de kick-off van 'Kiezen voor Technologie' van het Techniekpact wat de Ajax-jeugd bijzonder maakt. Welke lessen kan het onderwijs daaruit trekken?


 
 
 
IMG
 
Ontzie kwetsbare jongeren
 
 
 
 
Peer van der Helm, lector Residentiƫle Jeugdzorg Hogeschool Leiden, waarschuwt voor een 'harteloze samenleving' als gemeenten blijven bezuinigen op verstandelijk beperkten. "Veel gemeenten hebben geen visie als het gaat om de behandeling en begeleiding van deze kinderen."




 
 
IMG
 
Geef burger stem in wetenschapsagenda
 
 
 
 
Vrijwel alle instanties zijn uitgenodigd mee te denken over de wetenschapsagenda van het kabinet. Maar de burger zelf? Die ontbreekt, merkt Marlieke Kieboom van Kennisland op. "Geef burgers een stem over wat er in de ivoren toren gebeurt."


 
 
 
IMG
 
Gifwolken op Titan
 
 
 
 
Titan blijft een van de fascinerende raadsels in ons zonnestelsel. Nu zijn nieuwe wolken ontdekt aan de zuidpool en deze blijken vreselijk giftig te zijn. Hoe dat kan? Bij Saturnus begint nu de winter, zo ontdekken astronomen die de klimaatverandering op Titan volgen.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013