Nieuwsbrief, oktober 2014- Nummer 41
 
 
 
 
 
 
VVD verovert 'Samen Leren'
IMG
 
De 'Samen Leren' notitie van jonge leraren en politici is veel minder 'spontaan' ontstaan dan de beeldvorming suggereert. Ambtenaren van OCW zaten erbij om input te leveren en de VVD pakte de leiding van het proces al snel op.


 
 
 
IMG
 
Extra dosis Open Access
 
 
 
 
Komende week is het Open Access week. Dat er nog genoeg stappen te maken zijn, in Nederland en in Europa, op het punt van open access publiceren zet de EUA op de agenda. "Meer helderheid over verschillende business modellen voor OA publiceren en de voordelen zouden zeer wenselijk zijn."


 
 
 
IMG
 
Rotterdams pact voor studiesucces
 
 
 
 
52 Rotterdamse VO-scholen ondertekenen met Codarts, Hogeschool Inholland, Hogeschool Rotterdam en Thomas More Hogeschool de intentieverklaring 'Samen werken aan een betere aansluiting'. "Momenteel gaat in Rotterdam onnodig veel talent verloren," zegt Ron Bormans.


 
 
 
IMG
 
Leraar als kritische vriend
 
 
 
 
De lerarenagenda van OCW is met veel actie van start gegaan, maar voor concreet succes is het na een jaar nog te vroeg. De eerste evaluatie laat niettemin wel zien dat het Lerarenregister dreigt te mislukken. De doelstelling daarvan wordt bij lange na niet gehaald.


 
 
 
IMG
 
Krimpen zonder kramp
 
 
 
 
Limburg heeft het hoogste geboortetekort van Nederland. Bovendien vertrekken er jaarlijks veel meer mensen dan erbij komen. Innovatieve bedrijvigheid kan bij zo'n krimp toch tegenwicht bieden, stelt prof. dr. Frank Cörvers bij zijn oratie als bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht.




 
 
IMG
 
Nieuwe Renaissance in Europa
 
 
 
 
"Europa heeft een unieke positie om de moderne wereld aan te kunnen." Dat stelt het nieuwe rapport van de EU Science and Technology Advisory Council. Voor zo’n nieuwe Renaissance "we cannot simply generate knowledge; we must translate this knowledge," zegt vertrekkend EC-president Jose Manuel Barroso.


 
 
 
IMG
 
Zorgplafond of staatsbedrijf?
 
 
 
 
"Het was inderdaad zo, dat je soms op feestjes liever niet zei dat je bij het VUmc werkte." Wouter Bos, reflecteerde bij Room for Discussion aan de UvA op zijn start bij het VU ziekenhuis. Inmiddels voelt hij zich er thuis. "Er zijn weinig vraagstukken zo complex als de gezondheidszorg."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013