Nieuwsbrief, oktober 2014- Nummer 42
 
 
 
 
 
 
Sapiens, niet zappiens
IMG
 
MBO is "geen eindstation, maar een opstap" voor twee derde van de ROC-niveau-4 studenten. Jet Bussemaker zet hun lot centraal in haar HO-tour bij de HAN. "Is het noodzakelijk selectiever te zijn?" En hoe kunnen de Centres of Expertise bijdragen aan Bildung, uitdaging en doorstroom?


 
 
 
IMG
 
Leiderschap als verandervermogen
 
 
 
 
"Teacher leadership hangt boven het onderwijsdebat als onuitgesproken, ongedefinieerd ideaal. Het zeer lezenswaardige proefschrift van Lector van het Jaar 2013 Marco Snoek komt daarom op het juiste moment, een vrucht van een decennium observeren en onderzoek," schrijft Simon Verwer.


 
 
 
IMG
 
China stort zich op MOOCs
 
 
 
 
De Chinese markt van open, online HO bloeit. De nieuwste trends, hotspots en kennis daarvan zijn nu bijeen gebracht. Je ziet er 'mobile devices' en sterk verbeterde leermethodes integreren met "gamification", big data analyses en "situational interaction."


 
 
 
IMG
 
Welke koers voor Open Access?
 
 
 
 
Dat Open Access de toekomst is, dat betwijfelt niemand meer. Maar wat is de juiste weg ernaar toe? Tijdens de Open Access week is het debat stevig hierover. "De Nederlandse route die Sander Dekker voorstelt vertoont fundamentele gebreken," stelt specialist Paul Ayris van University College Londen.


 
 
 
IMG
 
Mythbusters in management
 
 
 
 
Een boek met '100+ Management Models' moet houvast bieden bij de paradoxale uitdagingen waar managers van nu mee worden geconfronteerd. De Leidse kenniskring 'Media en bedrijf' schreef het met de VU om het MKB en HBO-studenten te inspireren tot 'duurzaam samenwerken'.




 
 
IMG
 
Werk, groei en innovatie
 
 
 
 
De AWT is AWTI geworden. De I is toegevoegd om met kracht nut en noodzaak van innovatie bij wetenschap en technologie te onderstrepen. Op 18 november organiseert AWTI het symposium 'Innovatie werkt!' juist omdat hierin investeren zeer bijdraagt aan groei en werkgelegenheid.


 
 
 
IMG
 
Zelf het heelal doorzoeken
 
 
 
 
Open Access moet onderzoek toegankelijk maken en burgers in R&D betrekken, maar dat kan natuurlijk veel eerder. Biologiedocent Hanny van Arkel is met een naar haar vernoemde gasnevel in het heelal, Citizen Science en het massale ruimteproject Galaxy Zoo een wel heel sprekend voorbeeld.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013