Nieuwsbrief, november 2014- Nummer 44
 
 
 
 
 
 
Het kennisdrieluik
IMG
 
€4 miljard voor Nederland in het 'drieluik onderwijs-onderzoek-ontwikkeling', dat de EU als topprioriteit ziet in het €300 miljard Groeipact. Dit zou minister Bussemaker in 3 jaar moeten kunnen besteden en dat kon wel eens niet zo eenvoudig zijn. ScienceGuide legt een hoofdlijnen plan op tafel.


 
 
 
IMG
 
Kleine HO-steden scoren het best
 
 
 
 
Onderzoek naar de plussen en minnen van zeer grote kennishubs laat zien, dat megasteden minder wetenschappelijke artikelen produceren dan verwacht op basis van hun omvang. Middelgrote steden als Amsterdam en Rotterdam scoren, maar bij bètatech zijn kleine centra als 3TU in het nadeel.


 
 
 
IMG
 
HBO stapt niet in
 
 
 
 
Ook Saxion-voorzitter Wim Boomkamp, ziet niets in de taskforce Beter Benutten. Die gaat het hoger onderwijs en het OV niet helpen. Intussen draaft het ministerie van I&M gewoon door met 'Slim reizen, slim studeren'. "Het zal een gezamenlijke zoektocht zijn," denkt de trekker Jeanette Baljeu.


 
 
 
IMG
 
Werk, groei en innovatie
 
 
 
 
Het AWTI 'Innovatie werkt!' op 18 november verzamelt de knowhow van Jules van de Vijver van de HKU, Heleen Herbert van bouwer Heijmans Civiel, Shell Innovatie-voorman Thijs Jurgens en denkers als Valerie Frissen en EUR-prof Derk Loorbach van DRIFT over hoe kennis werk en groei maakt.


 
 
 
IMG
 
HO-campussen omhoog in kwaliteit
 
 
 
 
De kwaliteit van de fysieke campus van Europese universiteiten heeft niet alleen impact op beleid, onderwijs, onderzoek en innovatie. TU Delft voorman Dirk-Jan van den Berg waarschuwt met nieuw onderzoek hiernaar ook voor de kansen "in the global competition, the global 'battle for brains'."




 
 
IMG
 
Robots in de hogeschool
 
 
 
 
Voor 'harde' technische studenten valt veel te halen in de vernieuwde en gemoderniseerde technische laboratoria, die verbonden zijn aan hogescholen. Een nieuw voorbeeld in de robotica in Alkmaar ondersteunt "de kwaliteit van het onderwijs en aan de kennisregio."


 
 
 
IMG
 
Water ouder dan de aarde
 
 
 
 
Nog een weekje slapen. Maar astronomen en ruimtevaartexperts slapen al bijna niet meer, nu ESA-sonde Rosetta het eerste aardse apparaat, Philae geheten, op een komeet zal laten afdalen. De landingsplaats is de min of meer gladde hoogvlakte op de foto, die op 10 kilometer afstand werd genomen.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013