Nieuwsbrief, november 2014- Nummer 45
 
 
 
 
 
 
Kabinet houdt huis in R&D
IMG
 
In de Wetenschapsvisie voor de Ministerraad van morgen wordt topinstituten de wacht aangezegd. Het moet allemaal veel sneller, efficiënter en minder verkokerd, zo laat het stuk merken. Een snelle transitie zal vooral NWO, 'klein maar fijn' toppers, HBO-onderzoek en universitaire bekostiging treffen.


 
 
 
IMG
 
Is leenstelsel rechtvaardig?
 
 
 
 
Een vol Malieveld, gelegenheidscoalities over toegankelijkheid, schuld en rechtvaardigheid. KU-Leuven filosoof Thijs van Reekum, oud-ISO-voorman, diept nu voor de Senaat het denken van John Rawls uit: "Chances to acquire cultural knowledge and skills should not depend upon one's class position."


 
 
 
IMG
 
Dekker hekelt klaagcultuur
 
 
 
 
"Uitblinken is te lang een vies woord geweest." Dat geldt ook voor zijn eigen OCW-ambtenaren, zegt Sander Dekker in VN. "Een blinde vlek" is dat, ook bij de linksige "sleutelfiguren in het onderwijsveld", waarmee hij moet zien te werken. Maar klopt dat wel?


 
 
 
IMG
 
Kun je innoveren onderwijzen?
 
 
 
 
Innovatoren zijn een voorwaarde voor het innovatief behoud van welvaart en welzijn. Kun je zulke vernieuwers wel opleiden? Shell, bouwer Heijmans en HKU-chef Jules van de Vijver toonden bij de AWTI voorbeelden daarvan. Met spelende biggen als diervriendelijk design.


 
 
 
IMG
 
De lector leeft
 
 
 
 
De lectoren emanciperen nu echt. Met de oprichting van een beroepsvereniging wordt deze succesvolle loot aan de boom van het hoger onderwijs een eigen professie, met eigen thema’s en benchmarks. Minister Bussemaker komt dit op 3 december met hen luister bijzetten.




 
 
IMG
 
Vlaanderen HO avant garde?
 
 
 
 
De doordenking van de toekomst van borging in HBO en WO krijgt flinke impulsen uit Vlaanderen. Ann Demeulemeester (NVAO) voorziet zelfs een eind aan de accreditatie van opleidingen en Lucien Bollaert presenteert het handboek voor kwaliteitszorg dat vooral kwaliteitscultuur in HO wil voeden.


 
 
 
IMG
 
Oogst van een komeet
 
 
 
 
Philae biedt meer dan gedroomd. In ruim 60 uur meten en boren heeft ‘the little engine that could’ een schat aan kennis geleverd. Zo bestaat de komeet uit keihard ijs met stoflaag en leren de sprongen bij de landing ons ineens veel over vroege planeten. En de eerste organische moleculen zijn getraceerd.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013