Nieuwsbrief, november 2014- Nummer 47
 
 
 
 
 
 
Het ware waarom
IMG
 
Doekle Terpstra was tien jaar niet weg te denken uit het HBO en hoger onderwijs. Hart op de tong, Friese eigenwijsheid en emoties. Hij blikt nu terug op 'the Real Why' van de Inholland-perikelen en opent zijn strijd tegen "een taboe waar niemand meer aan durft te komen. Ik begrijp er niks van."


 
 
 
IMG
 
Kwaliteit als kunstwerk
 
 
 
 
Net als een conservatorium, designbureau of game-studio zou elke school zijn 'creatief directeur' moeten hebben. Simon Verwer en zijn 'Denkfiguren' bepleiten zo'n "directielid dat verantwoordelijk is voor de onderwijskwaliteit op de school – niet vanuit bestuurlijk oogpunt, maar vanuit creatief oogpunt."


 
 
 
IMG
 
Toets, kwaliteit en borging
 
 
 
 
HBO en WO mogen in Vlaanderen voortaan zelf kiezen welke 'piste' zij voor hun NVAO-borging verkiezen. NQA onderzocht of instellingen die hun ITK hebben gehaald, meer opleidingen kennen die 'goed' beoordeeld worden. "Het antwoord is 'neen'." Gaan die verschillende routes dus wel helpen?


 
 
 
IMG
 
EU haalt energie in Groningen
 
 
 
 
Niet de techniek is het probleem. Voor een energietransitie is vooral een nieuwe mindset nodig bij overheden en bedrijven. Hanze-onderzoekers gingen daarover in Brussel in discussie met Europese kennisorganisaties en EP-politici. "Beleidsmakers moeten meer faciliteren in plaats van reguleren."


 
 
 
IMG
 
Een wereld gaat open voor gamma's
 
 
 
 
Wereldwijde WO-netwerken als LERU, de AAU van de USA en RU11 uit Japan hebben hun krachten gebundeld in het 'Leiden Statement' om de maatschappij- en geesteswetenschappen te versterken. "We moeten de grenzen tussen academische disciplines openen," zei Jet Bussemaker bij de start.
 
 
IMG
 
Klaar voor 2030?
 
 
 
 
"De manier waarop wij scholen inrichten is gebaseerd op de negentiende eeuw." Maurice de Hond verdedigt bij de iPabo zijn iPadscholen tegenover behoorlijk kritische docenten in spe. "Het kind is als een raket. Mijn dochter moet niet op 2014 voorbereid worden, maar op 2030."


 
 
 
IMG
 
Rutte als boegbeeld voor Alfa's
 
 
 
 
Als het aan Alfapact Coördinator Esther Crabbendam ligt, moet er met minder "afgunst" gekeken worden naar de 'bètatech lobby'. "Andere wetenschapsgebieden moeten proberen te leren van dit initiatief en zich realiseren het heft in eigen handen te nemen.” Rolmodel Rutte toont hen hoe.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013