Nieuwsbrief, december 2014- Nummer 49
 
 
 
 
 
 
Schulden van studenten bedreigen welvaart
IMG
 
"Dit is het drama van een generatie." Jongeren hebben al zoveel schulden en moeten nu zulke schulden maken voor kennisverwerving, dat groei, investeringen en dynamiek op de arbeidsmarkt verdwijnen. Lagarde's IMF, prof. Eijffinger én de senatoren wegen af hoe hieraan te ontsnappen.


 
 
 
IMG
 
De angst voor HBO'er versleten te worden
 
 
 
 
Een wereldburger in een monodiscipline. Dat is wat bij een universiteit van een student verwacht wordt. Maar hoe krijgt dat vorm in de balans tussen onderzoek en onderwijs in het hoger onderwijs? "Ook bij ons verdwijnen toponderzoekers uit het onderwijs."


 
 
 
IMG
 
Excellent HBO in de praktijk
 
 
 
 
Hoe werken excellentietrajecten in het echt? Rotterdamse HBO-studenten analyseren de impact van hun I-Labs en minor+. "Ik zou het niet excellent willen noemen, omdat ik van mening ben dat iedere HBO-student dit zou moeten kunnen. Maar aangezien dat blijkbaar niet 'standaard' is, zeg ik toch ja."


 
 
 
IMG
 
Ontdekkingsreis door Duitsland
 
 
 
 
Duitsland is een veeleisend land bij technologie en kwaliteit. Nederland is daarbij "vaak nog onbekend", zegt Siemens-chef Ab van der Touw samen met FME en VNO-NCW. Hun Duitsland Agenda 2015-2017 zet zwaar in op kennistransfer, kwalificatie en matching van kennisclusters.


 
 
 
IMG
 
Groei in onderwijsbudgetten
 
 
 
 
De nationale investeringen in onderwijs zijn in Europa in 2014 overwegend gestegen. Ook Nederland zag een lichte groei, zo blijkt uit cijfers van Eurydice. Opvallend is dat Turkije, Hongarije en de Baltische staten forser inzetten op educatie, terwijl Finland wat achter blijft.
 
 
IMG
 
Kennissector ontfermt zich over de tulp
 
 
 
 
Het Centre of Expertise Generade in Leiden coördineert een project om hét wereldwijde handelsmerk van Nederland, de tulp, te redden. Deze bloem staat namelijk onder druk van virussen, intensief gebruik van bestrijdingsmiddelen, milieuproblemen en toenemende concurrentie.


 
 
 
IMG
 
Kunst geen linkse hobby
 
 
 
 
Richard Wagner was dan wel een linkse revolutionair en later een rechtse drammer, maar de NHTV heeft ontdekt dat het bezoek van podiumkunsten geen linkse hobby is. Bezoekers van ballet, opera of popmuziek vertonen een zelfde diversiteit in politieke voorkeur als de rest van Nederland.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013