Nieuwsbrief, januari 2015 - Nummer 1
 
 
 
 
 
 
Hamer schetst HO-strategie
IMG
 
De nieuwe SER-voorzitter gaat 'de polder' met volle kracht op onderwijs en kennis richten. Maar het HO moet ook zelf meer ambitie en elan inzetten, zoals bij de Centres of Expertise in het HBO. "Wie van u kon zich rond uw 20ste een adequate voorstelling maken van het werk dat u nu doet?"


 
 
 
IMG
 
Bussemaker staart in afgrond
 
 
 
 
Wat half december al merkbaar was, lijkt nu bewaarheid. Minister Bussemaker moet vrezen voor haar leenstelsel in de Eerste Kamer en dat dankzij haar eigen partij. Bovendien moet nu de AFM controleren of OCW wel correcte leenvoorwaarden stelt aan jongeren.


 
 
 
IMG
 
Hofnar en geweten
 
 
 
 
Directeur Jan Staman van het Rathenau Instituut blikt bij zijn afscheid terug op twaalf jaar onderzoek en dialoog met overheden en burgers. Over universiteiten die zich niet richten op 'wicked problems' en een samenleving die wat minder saai mag. "Meer hofnarren én gewetens van wie je kunt vragen: 'Breng ons verlichting'."


 
 
 
IMG
 
Leren voor het leven
 
 
 
 
"Scherpzinnigheid maakt je geleerd, maar nog niet goed of wijs, waarschuwt Seneca." Lector Wouter Sanderse (Fontys) doordenkt Bildung en 21e eeuwse vaardigheden als uitdagingen tot ‘leren voor het leven’. Bussemakers HO-tour blijkt ook een wandeltocht over de Via Appia.


 
 
 
IMG
 
Talentbeleid universiteiten in spagaat
 
 
 
 
Universiteiten voeren geen eenduidig beleid op het gebied van talentmanagement. Dat concludeert HU-onderzoeker Marian Thunnissen die vandaag promoveert bij de UU. Zo blijkt er groot verschil te zijn tussen de centrale aanpak, de invulling daarvan door decanen en de ervaringen van wetenschappers.
 
 
IMG
 
Education for President
 
 
 
 
Onderwijs en kennis worden een cruciaal thema in de nu komende USA-presidentsverkiezingen. Jeb Bush profileert zich daar nu al op om zich te onderscheiden als moderne man van het midden. Inzet voor goed onderwijs wordt zo nog een gezamenlijke erfenis van Obama en de Bush dynastie.


 
 
 
IMG
 
De reiziger, de trekker en de zwerver
 
 
 
 
"Het onderwijzerschap is het gevaarlijkste beroep, dat er ter wereld bestaat. En wel om de eenvoudige reden dat de man van 9-12 en van 2-4 bij voortduring gelijk heeft. Dit gebeurt zelden straffeloos." Godfried Bomans kietelde Pabo-studenten van 1959 even virtuoos als relativerend.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013