Nieuwsbrief, januari 2015 - Nummer 3
 
 
 
 
 
 
Van Ojiks triomf
IMG
 
De Eerste Kamer heeft het Studievoorschot aanvaard. Maar wat heeft de Senaat eigenlijk goedgekeurd? Dat de VVD nu fors gaat nivelleren bijvoorbeeld, dat de SP daar tegen is en de PvdA MBO'ers helpt afschrikken om door te studeren. Wie zijn er dan wel blij?


 
 
 
IMG
 
Eenheid in verscheidenheid voor HO
 
 
 
 
Jet Bussemaker ziet de contouren van haar HO-strategie steeds helderder voor zich. "'One size fits all' gaat niet meer werken, maar hoe je de vormgeving dan wel doet in HBO en WO is behoorlijk uitdagend." Cocreatie en verschillen in aard en regio krijgen bewust meer ruimte.


 
 
 
IMG
 
Wikipedia kennistempel
 
 
 
 
"De beste manier om tot succes te komen is falen." Die levensles bracht Jimmy Wales, de oprichter van Wikipedia. Door de studenten voorgedragen voor een eredoctoraat aan de Universiteit Maastricht noemde hij daar zijn vinding "een tempel voor de geest."


 
 
 
IMG
 
Leraar zijn is evenwichtskunst
 
 
 
 
In lerarenopleidingen wordt sterker de nadruk gelegd op het toetsen van 'harde' vaardigheden en kennis, omdat het minimumniveau daarvan moet worden geborgd. Maar daardoor raakt het belang van persoonlijke reflectie bij leraren achterop, laat lectoraal onderzoek zien.


 
 
 
IMG
 
Leren van Nederlands onderwijs
 
 
 
 
Met onderwijs nadrukkelijk op de politieke agenda in de aanloop naar de presidentsverkiezingen kijken de Verenigde Staten ook over de grens. The Atlantic leert van Nederland. "Dutch students are required to learn certain things in each subject, but the sequence and details are left up to the schools."




 
 
IMG
 
Chinese MOOCs onder de radar
 
 
 
 
Online uitingen in China ontsnappen niet aan de censuur van de rode machthebbers. Opvallend dus hoe MOOC-platform Guokr er al een tijd in slaagt behoorlijk onder de radar te blijven. Zo laten zij Chinese studenten toch kennis maken met open education van onder meer Harvard en MIT.


 
 
 
IMG
 
India breekt door
 
 
 
 
Het is geen toeval dat India in 2015 Partnerland is van de Hannover Messe - met onze 'Wissenstag' op 17 april – want het land is bezig China in te halen als dynamische economie, waarin kennis, openheid en talenkennis steeds meer pluspunten worden.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013