Nieuwsbrief, februari 2015 - Nummer 5
 
 
 
 
 
 
Wetenschap, leer van de Kunst
IMG
 
"Kennis, kunde, kassa. Ik krijg het bijna niet uit mijn mond," zegt Jet Bussemaker. Valorisatie van kennis is breder en rijker, van nieuwe leraren tot visies op radicaliserende jongeren, startups, patenten en nieuwe kennisketens van WO met HBO en MBO rond hun Centres of Expertise.


 
 
 
IMG
 
Nederland wil een slimmer Europa
 
 
 
 
Kennis en innovatie, "uitwisseling van kennis en best practices" zijn de hoofdpunten voor het Nederlands EU-voorzitterschap van begin 2016. Dit zijn "de sleutel vormen voor groei, verbetering en vernieuwing. Alleen door zichzelf te vernieuwen en verbeteren kan de Unie de concurrentie aan."


 
 
 
IMG
 
Meetbaar, schaalbaar of pedagogisch?
 
 
 
 
Ellen Klatter komt als lector Versterking Beroepsonderwijs bij Hogeschool Rotterdam met haar publicatie over de relatie docent- student en die tussen onderwijs en werkveld. "Onderwijs wordt momenteel sterk gedreven door wettelijke kaders en leidt tot output die meetbaar en schaalbaar is."


 
 
 
IMG
 
Toponderzoek in gevaar
 
 
 
 
De universiteiten schieten tekort bij de beloofde financiering van toponderzoek, ondanks afspraken met de Tweede Kamer en OCW. "Het is frustrerend te moeten constateren dat sommige instellingen hun verplichtingen niet serieus nemen," zeggen de Onderzoekscholen.


 
 
 
IMG
 
Stagnatie HO is achteruitgang
 
 
 
 
De kwaliteit van HBO en WO is goed, maar hoe we die definiëren is nog veel te veel naar binnen gekeerd. Feitelijk weten we daarvan bovendien maar weinig, zegt OECD-topman Dirk van Damme. Hij waarschuwt daarbij voor de merkbare stagnatie van het HO als emancipatie en integratie aanjager.




 
 
IMG
 
Zorgpraktijk en technologie bijeen
 
 
 
 
De zorg ondergaat grote versnelling en veranderingen. Innovaties zijn onontbeerlijk om aan de behoeften van professionals en cliënten te voldoen. Bedrijven, onderwijs en onderzoek zoeken ook hier elkaar op, zoals in het nieuwe Fontys Expertisecentrum Gezondheidszorg en Technologie.


 
 
 
IMG
 
Poezelige korrels in het heelal
 
 
 
 
“We hebben het oermateriaal gevonden dat het stof tussen planeten vormt.” Komeet Chury stoot steeds meer gassen en brokjes uit nu hij dichter bij de zon komt. Rosetta kan daardoor steeds meer nieuwe inzichten leveren over de oudste en meest raadselachtige materialen in ons zonnestelsel.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013