Nieuwsbrief, februari 2015 - Nummer 6
 
 
 
 
 
 
Leraar word je niet zomaar
IMG
 
Om leraar te worden moet je meer in je mars hebben dan een 'papiertje'. Zo kijkt men steeds meer naar 'the big 5' van kenmerken van professionals en scoren docenten "qua persoonlijkheid het hoogst op zorgvuldigheid," vertelt prof. Frank Cörvers, UvT-hoogleraar Onderwijsarbeidsmarkt.


 
 
 
IMG
 
Maak Wetenschapsvisie minder eenzijdig
 
 
 
 
"Voor 'problem-setting' wetenschap lijkt in tegenstelling tot 'problem-solving' wetenschap weinig ruimte te zijn." Twee jonge filosofen dagen de Kamer in het overleg van heden uit de Wetenschapsvisie een slag dieper en concreter te maken. Niets is zo praktisch immers als een goede filosofie.


 
 
 
IMG
 
Wie zijn top in internationalisering?
 
 
 
 
Welke Europese instellingen zijn excellent in internationalisering? Met het U-Multirank mechanisme kunnen zulke vergelijkende data nu ontstaan. Een nieuwe analyse vanuit zulke data laat zien dat Franse 'Grandes Écoles' en bij ons Delft, TU/e en Wageningen zeer goed voor de dag komen.


 
 
 
IMG
 
Denken en werken aan kwaliteit
 
 
 
 
Iedereen praat erover, maar de 'kwaliteit van onderwijs' bleek verweesd, zelfs als URL. Niet langer. Voor een congres op 25 juni over dat thema - met boeiende namen als Gert Biesta, Frans de Vijlder, Aleid Truijens, Ria Bronneman, Philip Dochy en Peter van Lieshout - begint nu op die site het debat.


 
 
 
IMG
 
Afstuderen op je eigen bedrijf
 
 
 
 
Studeren en tegelijkertijd een bedrijf opzetten is geen sinecure. De Hanzehogeschool wil zulke zelfontplooiing actief stimuleren en biedt daarom jaarlijks 10 à 20 talenten de kans afstuderen met ondernemen te combineren. Pieter Duisenberg (VVD) wil dat verder laten verspreiden in het HBO.




 
 
IMG
 
Conciërge Overheid
 
 
 
 
"In Europese steden is de bevolking hoger opgeleid dan ooit. Juist daarom willen mensen niet langer als eenvormige dingen behandeld worden." Tommi Laitio, Director of Youth Affairs in Helsinki vindt dat de overheid zich moet richten op het versterken van vaardigheden in plaats van dienstverlening.


 
 
 
IMG
 
Waarom heeft ook u muziek in u?
 
 
 
 
Waarom zijn mensen 'muzikaal' en hebben ze muziek? De zoektocht hiernaar staat centraal in het themanummer van Philosophical Transactions, het oudste wetenschappelijke tijdschrift ter wereld. Dit jaar is het 350 jaar oud en UvA hoogleraar Henkjan Honing brengt er zijn nieuwste inzichten in.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013