Nieuwsbrief, februari 2015 - Nummer 6
 
 
 
 
 
 
De koffer van Cleveringa
IMG
 
Van wie is de universiteit? Rector Carel Stolker van Leiden vergelijkt in een nieuw boek de lessen en trends wereldwijd. "Van de studenten zijn we, van de wetenschappers ook. Maar misschien uiteindelijk van niemand, een 'public good', dat is wel zo spannend." En krijgt Stolker een rol in de nieuwe Harry Potter film?


 
 
 
IMG
 
Ontsporing bij studievoorschot
 
 
 
 
Het eerste wiel van de wagen van het studievoorschot dreigt er af te rollen. €200 miljoen zou bezuinigd worden op de OV-kaart door 'beter benutten', maar die trein loopt uit de rails. Dat kon HBO en WO aardig wat geld kosten.


 
 
 
IMG
 
Wie komt naar Utrecht?
 
 
 
 
Geri Bonhof heeft lang in Utrecht gezeten en voelde blijkbaar dat de tijd rijp was voor iemand anders. Maar wie? De Hogeschool Utrecht is een grote hogeschool op een cruciale plek in het HO, dus die nieuwe vrouw of man zal veel te doen krijgen.


 
 
 
IMG
 
Excellent leraarschap wereldwijd
 
 
 
 
Teach for America en het Britse Teach First inspireerden velen, ook Eerst de Klas in Nederland. Werken die programma’s? Waar zitten de lessen voor excellent leraarschap? Wat bereiken de alumni inmiddels? Een analyse van 'the Economist' toont de impact van Letland tot India, China en Peru.


 
 
 
IMG
 
Obesitas eist samenwerking voor succes
 
 
 
 
Overgewicht van kinderen raakt veel professionals: diëtisten, jeugdverpleegkundigen, sportcoaches, gezinscoaches, docenten en nog veel meer. In ons land neemt obesitas enorm toe, met name onder niet-westerse migrantenkinderen. Lectoraal onderzoek bij Inholland pakt dit probleem met hen aan.




 
 
IMG
 
HO 2018 cyber-immuun
 
 
 
 
"Vergelijk het met de manier waarop een lichaam een virus bestrijdt. Het lichaam gaat in verzet en maakt zichzelf immuun voor vergelijkbare aanvallen." SURFnet werkt er aan, dat met HBO en WO in 2018 immuun zijn voor cyberdreigingen. DDoS-aanvallen op ROC's door eigen studenten blijven zorgelijk.


 
 
 
IMG
 
Onderwijskansen geen opties
 
 
 
 
Precies 50 jaar nadat President Lyndon Johnson het basis en voorgezet onderwijs in de USA bij wet regelde, komt Obama’s minister Arne Duncan met een voorstel tot hervorming. "Educational opportunity cannot be optional for any child anywhere in this country. We need to stand strong for accountability."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013