Nieuwsbrief, maart 2015 - Nummer 9
 
 
 
 
 
 
Niets doen is geen optie
IMG
 
Jet Bussemaker wil dat het besef van urgentie in HBO en WO veel groter wordt. "We worden ingehaald, overal." De HO-tour is afgerond, maar "nu begint het pas. De universiteit is geen bedrijf, de hogeschool geen fabriek, de student geen klant."


 
 
 
IMG
 
Samen de kwaliteit bewaken
 
 
 
 
Hoe sluit je interne en externe verantwoording beter op elkaar aan? Die vraag bracht Fontys en de Onderwijsinspectie samen in het streven toezicht beter af te stemmen en doublures te voorkomen. "Betere onderzoekresultaten, minder administratieve lasten, weg van dikke vragenlijsten," zegt Erik Martijnse.


 
 
 
IMG
 
Koers houden in explosief speelveld
 
 
 
 
Paul Rullmann trad bijna een jaar geleden aan als voorzitter van SURF. In het afgelopen jaar begeleidde hij een grondige reorganisatie en zag hij hoe explosief het speelveld van de organisatie zich had ontwikkeld. "We staan echt nog maar aan het begin."


 
 
 
IMG
 
Routekaart voor grafeen
 
 
 
 
Meer dan 60 Europese wetenschappers en partners uit het bedrijfsleven maken een stappenplan voor de toepassing van grafeen in producten voor de markt. De Leidse scheikundige Grégory Schneider ziet een enorme toekomst voor grafeen en andere gelaagde materialen.


 
 
 
IMG
 
Lessen voor U-Multirank
 
 
 
 
Afgelopen jaar was het eerste jaar voor U-Multirank, de slimme ranking die op initiatief van de Europese Commissie is gestart. Wat vinden universiteiten nu van de ranking? "Vier van de tien universiteiten heeft geen plannen de resultaten te gaan gebruiken", leert een rondgang.




 
 
IMG
 
Wegwijzers uit 40 jaar
 
 
 
 
40 jaar HBO-raad betekent ook in de tijd balanceren tussen 20th century en 21st century skills. Ad de Graaf kijkt daarom liever vooruit naar #hbo2025 en biedt de HO-tour van Jet Bussemaker vast een samenhangend pleidooi met wegwijzers naar die toekomst in "een reis langs zeven boeken."


 
 
 
IMG
 
iPad op wielen
 
 
 
 
"Apple koopt Tesla." Professor Maarten Steinbuch zegt het heel pregnant. "Mobiliteit voor mensen en goederen is gewoon dataverkeer in een fysieke verpakking geworden. Een auto krijgt voortaan elke paar weken een complete update via software."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013