Nieuwsbrief, maart 2015 - Nummer 12
 
 
 
 
 
 
De ScienceGuide HBO Top 10
IMG
 
De HBO-raad werd deze week veertig jaar geleden opgericht. Om dat te vieren presenteert ScienceGuide zijn HBO Top 10 1975-2015. Wie zijn de vrouwen en mannen die koepel en sector van het HBO het meest hebben bepaald, groot gemaakt en dwarsgezeten?


 
 
 
IMG
 
Maagdenhuis helpt de koepels
 
 
 
 
De HO-tour van Bussemaker is door Bunge en Maagdenhuis nogal van de route geraakt. Doordat het debat ineens over rendementsdenken en betrokkenheid gaat, maken de HO-bobo's handig gebruik van de competente rebellen voor hun eigen agenda tegen OCW.


 
 
 
IMG
 
Een triple A instelling
 
 
 
 
Anderen praten over 'de Nieuwe Hogeschool' en 'Nieuwe Universiteit', bij de HAN werken ze er al concreet aan. In hun essaywedstrijd over het HBO van 2030 winnen René Bakker en Roy van Dalm met hun Triple A Hogeschool: 'aangepast, aantrekkelijk en aanstekelijk'.


 
 
 
IMG
 
100 vragen voor wetenschap
 
 
 
 
Drie conferenties en zo'n honderd vragen over tien thema’s moeten de Wetenschapsagenda helpen invullen, vertelt TU Delft voorzitter Dirk Jan van den Berg. Hij ziet een speciale rol weggelegd voor de 3TU daarin en men moet niet denken "oh hemel, wat is dit nu weer en wat een gedoe."


 
 
 
IMG
 
Waarom niet bèta doen?
 
 
 
 
Vrouwen blijven ondervertegenwoordigd in de bètatech vakken, zo laten nieuwste OECD cijfers zien. Director for Education Dirk van Damme denkt daarover door. "Wiskundeles geven kan veel doeltreffender, maar inzichten hoe dat kan vinden hun weg maar zelden naar de lerarenopleidingen."
 
 
IMG
 
Doorbraak voor snellere katalysator
 
 
 
 
Een team van chemici onder leiding van Spinoza-winnaar Bert Weckhuysen heeft een nieuwe herbruikbare katalysator ontwikkeld die biomassa efficiënter omzet in waardevolle producten. Bedrijven staan al in de rij voor de katalysator, waarvoor octrooi is aangevraagd.


 
 
 
IMG
 
Belgische UvA premier
 
 
 
 
Charles Michel is de jongste Belgische premier ooit. De Waalse liberaal is opvallend populair in Vlaanderen en dat dankt hij onder meer aan het Nederlands hoger onderwijs. Wat is zijn geheim?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015