Nieuwsbrief, april 2015- Nummer 14
 
 
 
 
 
 
Dromen van een agenda
IMG
 
"I have a dream. Stel je nou eens voor: 500 miljoen Europeanen die nadenken over een Wetenschapsagenda." Alexander Rinnooy Kan en Beatrice de Graaf komen met hun verwachtingen bij de Wetenschapsagenda. "We hebben al een poule ingericht om te raden hoeveel vragen binnenkomen."


 
 
 
IMG
 
Karikatuur van de rationaliteit
 
 
 
 
"Rendementsdenken als 'collateral damage', evenals het effect dat bestuurders zich uitsluitend nog bezighouden met het bereiken van deze targets, in plaats van te zorgen voor goed bestuur." Rotterdamse lector Amos van Gelderen ontleedt het rond Bunge- en Maagdenhuis omstreden 'rendementsdenken'.


 
 
 
IMG
 
Academie voor Bildung in HO
 
 
 
 
Burgemeester Van der Laan zet al een 'kraakpandje' klaar en UvA-rector Dymph van den Boom praat met ze. Studenten en docenten van VU en UvA willen mooie woorden over 'Bildung' vertalen in actie in hun eigen Bildung Academie. "Kennis verwerven vergt een zoektocht van de student."


 
 
 
IMG
 
Bedrijfsleven hecht aan sterke borging
 
 
 
 
Minder regels en voorschriften, HBO en WO tamboereren er al maanden op. Net als de werkgeverskoepels graag doen. Maar op een cruciaal thema wil het bedrijfsleven helemaal niet af van scherpe normen en bewaking: bij kwaliteit en accreditatie. Studenten en ondernemers trekken samen op tegen de HO-koepels.


 
 
 
IMG
 
Blijf het gesprek zoeken
 
 
 
 
Een hogeschool is een afspiegeling van de samenleving. Als Nederland worstelt met radicalisering, mag je "dus niet uitsluiten dat er onder onze studenten mensen zijn die sympathieën hebben met radicale, extreme opvattingen." Hoe ga je daarmee in om als HO? Dat vraagt Ron Bormans zich af.




 
 
IMG
 
Eerste hoogleraar GGZ-verpleegkunde
 
 
 
 
Inholland-lector Berno van Meijel wordt de eerste hoogleraar GGZ-verpleegkunde in ons land. Deze nieuwe leerstoel aan de VU is ingesteld om interventies te ontwikkelen en effectiviteit te onderzoeken voor de beroepspraktijk van verpleegkundigen in de geestelijke gezondheidszorg.


 
 
 
IMG
 
Broeders of dwazen
 
 
 
 
"We must learn to live together as brothers or will perish together as fools." Martin Luther King werd 50 jaar geleden eredoctor aan de VU. Dat was in 1965 nog behoorlijk omstreden, trouwens. Morgen zal Lodewijk Asscher in de 'M.L. King jr lezing' een kritische blik op het heden richten.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013