Nieuwsbrief, april 2015- Nummer 17
 
 
 
 
 
 
Lectoren leren van lectoren
IMG
 
Hoe krijgt praktijk onderzoek écht impact? Wat is 'impact' eigenlijk? Hoe leert de lector daarvan? De eerste lectorendag van het HBO in Rotterdam zocht antwoorden op zulke vragen naar de waarde en kracht van zulk onderzoek naar, met en ten behoeve van de professies en hun innovatie.


 
 
 
IMG
 
Oefenplaats voor volwassenheid
 
 
 
 
Niets heeft zo veel invloed op de kwaliteit van de samenleving van morgen als onderwijs. Op 25 juni gaat het uitdagende congres 'Kwaliteit van onderwijs' daarover, dat begint nu al met essays en discussie. Als eerste de voorzet van Gert Biesta. "Dient het onderwijs ook zelf nog ergens voor te staan?"


 
 
 
IMG
 
Verder durven kijken
 
 
 
 
"Dat boetekleed trek ik aan." UvA-rector Dymph van den Boom was in de hoorzitting van de Tweede Kamer over het Maagdenhuis openhartig. Zij opende bovendien een nieuw debat over het bestuur van HBO en WO. "Is gekozen bestuur beter? Waarom dan?"


 
 
 
IMG
 
Geen dood in de pot
 
 
 
 
"Rotterdam-Zuid is een ander Zuid dan in Amsterdam. Als je ziet dat maar 25% van studenten daar in 5 jaar hun studie haalt, dan is aandacht dat dat omhoog moet geen kwestie van rendementsdenken, maar een kwestie van gelijke kansen en emancipatie," zei Bussemaker in het Maagdenhuis.


 
 
 
IMG
 
Fusies nemen weer toe in HO
 
 
 
 
De trend naar meer fusies wint aan kracht in Europa, ziet de EUA. Maar het HO evalueert maar zelden de winst die men dan feitelijk boekt, noteert de HO-koepel. Dat ontbreken van analytisch vergelijkingsmateriaal maakt goed besturen in zulke complexe processen extra lastig. Hoe kan dat beter?




 
 
IMG
 
Vrouwen voor R&D
 
 
 
 
In Horizon 2020 is het streven naar 'gender balance' in R&D-teams in Europa een cruciaal aspect, maar in de top van het WO lukt dat nog niet erg. Anka Mulder (TU Delft) hoopt nog steeds dat dat nu gaat lukken. "Culture is changing. Recruiting talented women is normal and on the agenda of every faculty now."


 
 
 
IMG
 
Competente rebel in Leuven
 
 
 
 
Een Maagdenhuisactivist kan nog aardig terecht komen. Ooit dreigde de Leuvense rector hem eruit te gooien, maar competente rebel Wouter Beke is nu de chef van de Christendemocratie in Vlaanderen. "Habermas eredoctor, ondenkbaar!" En Prins Filip dwars zitten, dat was nog erger.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013