Nieuwsbrief, mei 2015- Nummer 18
 
 
 
 
 
 
Hogeschool als hotspot
IMG
 
Hoe worden hogescholen samen met MKB broedplaatsen van innovatie? De eigen organisatie is vaak slechts mondjesmaat aangepast aan de sterk groeiende rol als kenniscentrum en de onderwijsvoorziening domineert, zo blijkt uit analyses van de AWTI. CoE's bieden nu grote kansen.


 
 
 
IMG
 
Universiteiten zijn een paradijs
 
 
 
 
"Nederland is een groot voorbeeld voor Europa, jullie kunnen je vergelijken met hele grote landen." Eurocommissaris Carlos Moedas was in debat met de UvA-studenten in hun Room for Discussion over kennis en innovatie in Europa lovend over ons land.


 
 
 
IMG
 
Selecteren leraren niet zo simpel
 
 
 
 
Wat werkt écht als selectie van talent voor het leraarsvak? Omdat dit nog steeds onhelder blijkt, gaat OCW in samenwerking met lerarenopleidingen onderzoek doen naar de meest succesvolle criteria. Zo worden drie pabo's gevolgd die met een uitgebreide intake en dringende advisering werken.


 
 
 
IMG
 
Prestatiecijfers zijn niet het probleem
 
 
 
 
Op 25 juni gaat het congres 'Kwaliteit van onderwijs' over de invloed van onderwijskwaliteit op de samenleving. Hoogleraar bestuurskunde Hans de Bruijn (TU Delft) doet alvast een voorzet. "De cijfers zijn het probleem niet. Ze leiden pas tot perverse effecten als er te hard op wordt afgerekend."


 
 
 
IMG
 
Geen sjabloon voor een eeuw
 
 
 
 
"Onderzoek doen moet geen aparte taak zijn, maar een onlosmakelijk onderdeel van innovatief en ondernemend onderwijs." Rients Jorna en Miriam Losse proberen onderzoek een integraal onderdeel te maken van het onderwijs op Saxion. Verschillende domeinen leren daarbij veel van elkaar.




 
 
IMG
 
Ook technologie spreekt mee
 
 
 
 
Wat kunt u zelf vanuit kennis en technologie bijdragen aan de Wetenschapsagenda? De 3TU.Innovation & Technology Conference op 18 mei biedt daar extra ruimte voor. Van discussie over tech-ethiek tot energiezuinige bouw en van cybersecurity tot de impact van robotica als Industrie 4.0.


 
 
 
IMG
 
De ruggengraat der Renaissance
 
 
 
 
De Borgia's, Sforza's, Medici, zulke legendarische heersersfamilies lijken nu de dominante figuren van hun tijd, zelfs in tv-series. Maar in hun eigen tijd waren plaatselijke patriciërs van minder faam minstens zo belangrijk laat een proefschrift over Florence zien. Zij hielden stad, kunst en politiek vitaal.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013