Nieuwsbrief, juni 2015- Nummer 23
 
 
 
 
 
 
Hoe de nerd een held werd
IMG
 
"30 jaar geleden waren alle nerds losers en alle losers nerds. Inmiddels is de nerd het meest geliefde, gewilde, bewonderde en geïmiteerde menstype. Hoe heeft dat kunnen gebeuren," vraagt jubilerend Vrij Nederland zich af en zocht met ScienceGuide naar de helden en rolmodellen onder techies en bèta's.


 
 
 
IMG
 
Op een achtbaan door het heelal
 
 
 
 
Koen Geurts beleefde het unieke avontuur waarin hij 'zijn' Philae liet landen op komeet Chury. Vrij Nederland bekroont hem onder de nerds die 'ter land, ter zee en in de ruimte' echte rolmodellen blijken. Nu sonde Philae slaapt, reflecteert hij op zijn dromen en lessen over gedurfde wetenschap.


 
 
 
IMG
 
HBO vult Wetenschapsagenda in
 
 
 
 
Van de bijna 12.000 vragen voor de Wetenschapsagenda zijn er zo'n 150 gesteld door gericht daartoe bijeengekomen HBO-onderzoekers en docenten. Wat ziet het HBO als cruciale toekomstthema's? Waar scoren hogescholen sterk, waar minder?


 
 
 
IMG
 
Opvoeden is strijd
 
 
 
 
"Ik spreek wel eens ouders die zeggen: 'ik heb nooit strijd of wrijving met mijn kinderen.' Mijn antwoord is dan: 'misschien bent u wel vergeten om op te voeden, want dat kan helemaal niet'." UU-hoogleraar Micha de Winter vertelt over kinderen in Darfur en in een participatiesamenleving.


 
 
 
IMG
 
Gedompeld in kennis
 
 
 
 
"Op school zit je in de eerste plaats om iets te leren, niet om gekneed te worden tot het gewenste model burger." Columnist en schrijver Aleid Truijens benadrukt in de aanloop naar het congres Kwaliteit van Onderwijs de kracht van onderwijs om mensen weerbaar te maken voor het onbekende.
 
 
IMG
 
Vergeten talent aanboren
 
 
 
 
Hoger onderwijs, steden en bedrijven hebben baat bij een inclusief beleid, want ze worden er sterker door. "Minderheden hebben professionele netwerken nodig om hun onzekerheden als beleidsvraag en niet als persoonlijk gebrek te zien," zegt Tommi Laitio, Helsinki's Director of Youth Affairs.


 
 
 
IMG
 
De Turkse kiesdrempel in Nederland
 
 
 
 
De Koerdische HDP haalde de torenhoge kiesdrempel, waarmee de absolute meerderheid van Erdogan werd geknakt. Econometrist en columnist Pieter Omtzigt laat zien wat zo’n Turkse kiesdrempel van tien procent in Nederland zou hebben betekend. Zat uw partij nog in het parlement?


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013