Nieuwsbrief, juli 2015- Nummer 26
 
 
 
 
 
 
Persoonlijk meesterschap als kompas
IMG
 
Bildung vraagt ruimte en professionele dialoog. Dat is kort gezegd de conclusie van de aftrap van de Rondgang Lerarenopleidingen die plaatsvond op Hogeschool Leiden. Tijdens deze eerste van vier regionale bijeenkomsten werd over het thema 'Responsiviteit en Bildung' gesproken.


 
 
 
IMG
 
Welke soort vraag?
 
 
 
 
Welk type vragen zou de Nationale Wetenschapsagenda eigenlijk moeten stellen? Daan Andriessen (lector Hogeschool Utrecht) onderscheidt in de 248 hoofdvragen uit de agenda verschillende manieren van vragen stellen. Hij concludeert: "de NWA bevat voor een groot deel ontwerpende vragen."


 
 
 
IMG
 
Kwaliteit door binding
 
 
 
 
Het verhogen van de lat mag niet ten koste gaan van de emancipatie in HBO. Maar hoe richt je dat dan in? Onderwijzers en bestuurders van de Hogeschool Rotterdam schreven een essay voor de Vereniging Hogescholen met die vraag als uitgangspunt. Zij zien een cruciale rol voor de docent in dat proces.


 
 
 
IMG
 
Alfa's houden financiële steun
 
 
 
 
OCW blijft de geesteswetenschappen ondersteunen met extra financiering van €15 miljoen. Dat staat in een brief die de minister aan de Kamer heeft gestuurd. De noodzaak hier van is dat de alfa's afgelopen jaren veel moesten bezuinigen, zo blijkt uit een rapportage van oud-KNAW president, Frits van Oostrom.


 
 
 
IMG
 
De Top 10: aan u het woord!
 
 
 
 
De meeste impact door inspiratie, door krachtig beleid, door visie. Wie heeft zich daarmee onderscheiden? Die vrouw of man moet de nummer 1 van de ScienceGuide Top 10 van 2015 worden. En u gaat ons daarbij voeden met de namen van uw rolmodellen, mannetjesputters en inspiratoren!




 
 
IMG
 
De echte Grand Départ
 
 
 
 
Een met geld smijtende OCW-ambtenaar, een VVD-senator met een cabaretvoorstelling en de Inholland-voorzitter met een anjer op haar revers. Dit waren zo een aantal elementen van de bestuurswissel van het ISO. Ook zette het nieuwe ISO-bestuur piketpalen uit voor meer excellentie.


 
 
 
IMG
 
Delors Ereburger van Europa
 
 
 
 
In een week waarin de Euro kraakt, krijgt één van diens grondleggers in Brussel het Europees ereburgerschap toegekend. Jacques Delors was niet alleen bepalend voor de Euro, ook de Duitse eenwording en het Erasmus-programma waren er zonder zijn hand niet geweest.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013