Zomernieuwsbrief, juli 2015- Nummer 28
 
 
 
 
 
 
Kleine benoeming met grote impact
IMG
 
De CDHO is een kleine, op formele voorwaarden voor HBO en WO aanbod gericht orgaan, dat binnenkort zal verdwijnen. Toch is een zwaargewicht benoemd tot nieuwe voorzitter: SURF-voorman Paul Rullmann. Moet hij op die post soms de grote slag slaan naar een nieuw model HO-bestel?


 
 
 
IMG
 
Leraar in debat in Senaat
 
 
 
 
In de statige zaal van de Eerste Kamer zullen de LSVb en VVD-senator Jan Anthonie Bruijn een debat organiseren over het leraarschap. Vrijdag 25 september is het zo ver. Stof genoeg, want de recente beoordelingen van de kwaliteit van Pabo en Ulo en de nijpende tekorten bij lage instroom verdienen scherpe doordenking.


 
 
 
IMG
 
Amsterdam benut HBO-onderzoek
 
 
 
 
Praktijkonderzoek van de HvA heeft impact tot in de haarvaten van de samenleving in de hoofdstad. De gemeente meldt dat men "in 2015 €46.500 extra uitgeeft aan mantelzorgers die te maken hebben met een complexe zorgvraag." Dit vanwege inzichten over ‘respijtzorg’ die vanuit de hogeschool naar voren kwamen.


 
 
 
IMG
 
4000 docenten effectief inzetten
 
 
 
 
Bussemaker verdient complimenten voor haar 4000 extra docenten. Maar wil de minister haar Strategische Agenda verwezenlijken moeten docenten effectiever worden ingezet. Dan minder vakantie, beter onderwijs en meer mogelijkheden voor onderzoek, aldus Hanze-voorzitter Henk Pijlman.


 
 
 
IMG
 
Kennisgeld voor lange termijn
 
 
 
 
'Methusalem' heet het gulle financieringsprogramma van Vlaanderen voor R&D van grote strategische betekenis. Iets voor de Wetenschapsagenda hier? De Maastrichtse hoogleraar Johan Vlaeyen krijgt hierdoor 7 jaar achtereen €400.000 voor onderzoek naar psychologie van pijn.




 
 
IMG
 
Input voor HO-strategie vanuit Washington
 
 
 
 
"Het is tijd dat we een einde maken aan de valse tegenstelling tussen excellentie en toegankelijkheid van het hoger onderwijs." Minister Arne Duncan van de USA presenteert zijn HO-strategie en daarmee een onmisbare reflectie op wat Bussemaker in ons land ambieert en voorstelt.


 
 
 
IMG
 
Kweekschool wordt monument
 
 
 
 
Een lerarenopleiding als Nationaal Monument, het is niet eerder vertoond. Het gebouw van de Hervormde Kweekschool aan de Plantage Middenlaan in Amsterdam wordt deel van het Sjoa Museum over de Jodenvervolging in ons land. Een rijkere symboliek is nauwelijks denkbaar.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2013