Nieuwsbrief ScienceGuide, Prinsjesdag 2015- Nummer 33
 
 
 
 
 
 
Jet kaapt toch geld
IMG
 
Er komt toch €100 miljoen extra voor kennis. Jet Bussemakers strategie komt uit: niets vragen, toch incasseren. Maar het had veel meer kunnen zijn, blijkt uit de cijfers van Prinsjesdag. Het 'helikoptergeld' vliegt de Hoftoren voorbij en strooit zinloze €300 miljoen elders voor de jeugd.


 
 
 
IMG
 
Het S-woord mag weer
 
 
 
 
De Onderwijsraad blikt indringend vooruit. Met een lange termijn advies en planning van toekomstige thema’s legt voorzitter Henriette Maassen van den Brink vandaag de noodzaak van nieuw denken op tafel. "Verder dan BlackBoard komt het niet. We doen digitalisering nog met ganzenveren en paard en wagen."


 
 
 
IMG
 
Hardop twijfel over goedkoper OV
 
 
 
 
De taskforce Beter Benutten heeft er geen vertrouwen in dat er een contract kan komen met de NS dat goedkoper uitvalt dan de bijna €1 miljard die OCW nu jaarlijks kwijt is. De vele losse pilots die worden uitgevoerd om studenten uit de spits te weren, hebben nauwelijks substantiële impact.


 
 
 
IMG
 
Energie die weg zoekt naar de oppervlakte
 
 
 
 
Verbetering van het gesprek over de kwaliteit van onderwijs is minstens zo wezenlijk als verbetering van zulke kwaliteit zelf. Wat leverde het congres daarover op? Waar gaan we verder, met wie en waarom en waartoe? Roel in't Veld reflecteert op een cultuur van 'elke dag samen een beetje beter'.


 
 
 
IMG
 
Uitstekend ondanks het beleid
 
 
 
 
De OECD komt met een review van het Nederlands onderwijs en beleid. Dirk van Damme zal daarbij zeker ook naar het lerarenbeleid kijken. Zijn Vlaamse voorzet maakt duidelijk, dat men de borst nat kan maken. "We krijgen niet de beste studenten in de lerarenopleidingen. De praktijkshock van beginnende leraren is nog altijd veel te groot."




 
 
IMG
 
ScienceMakers ook uit HO
 
 
 
 
Het feest richt zich op PO en VO, maar zonder rolmodellen uit HBO en WO zal het natuurlijk niet gaan. Daarom zullen rakettenbouwers van Inholland, voetbalrobots uit Eindhoven en een 'wormenreactor' uit Delft op ScienceMakers in de Gashouder op 23 september scholieren verbluffen.


 
 
 
IMG
 
We hebben ons boven de natuur gesteld
 
 
 
 
Zijn product is een combinatie van oerkennis over de natuur, klimaat en hightech, van duurzaamheid en wereldwijd reputatiemanagement. Alois Lageder, de paus van de Italiaanse wijn, sprak met ScienceGuide. "Ze verklaren je voor gek. Dat was wat ik dacht."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015