Nieuwsbrief ScienceGuide, Oktober 2015- Nummer 36
 
 
 
 
 
 
Leraren moeten vlieguren maken
IMG
 
Pathologen doen het, dus waarom leraren niet? René Kneyber van 'Het Alternatief' in gesprek met patholoog en senator Jan Anthonie Bruijn en Joost Kentson (Onderwijscoöperatie) over nut en noodzaak van hun register. "Ik hoop dat dit fijn instrumentje snel in het hoger onderwijs doorgevoerd wordt."


 
 
 
IMG
 
Geen experimenten met studenten
 
 
 
 
De pilot met instellingsaccreditatie gaat er zo niet komen, met alleen echt steun van het CDA. De VVD uit fundamentele kritiek op Bussemakers plan en de wensen van de VSNU. "We moeten maar weer onder een terrasverwarmer gaan zitten. Die heeft vaker goed gewerkt bij onderhandelingen."


 
 
 
IMG
 
We leerden ooit de hooiberg, nu de naald
 
 
 
 
"Bèta-techniek is voor alles nodig, ook 'alfabanen' zitten er vol mee in een data-gedreven economie en samenleving." James Brown leidt de STEM Education Coalition van de USA en kijkt vooruit, ook na de tijd van Obama. "Zijn ogen gaan glanzen als hij vertelt over 'STEM', over onderwijs, technologie en innovatie."


 
 
 
IMG
 
Kennis voor de mensen hier
 
 
 
 
Han de Ruiter wilde terug naar zijn passie. Van het CvB van de Hanzehogeschool is hij nu directeur van het Centre of Expertise Healthy Ageing. "Bedrijven, onderzoek en onderwijs hebben elkaar allemaal nodig." En bij Hanze merkt dat men hiermee zelfs sterker in Brussel staat dan in Den Haag.


 
 
 
IMG
 
Ze beuken flink op je in
 
 
 
 
Een kunststudent en LSVb'er wil Jan Marijnissen, de potentaat van links, opvolgen. Sharon Gesthuizen kreeg bij ArtEZ en de studentenbond mee waar het echt om gaat. "Als je íets leert in het kunstonderwijs is dat je kern vinden. Heel wezenlijk is dat, zeker ook in de politiek."




 
 
IMG
 
Een ontdekkingsreiziger in kennis
 
 
 
 
UU-hoogleraar Anna Akhmanova uit Moskou mag zich nu lid van de KNAW noemen. Zij vertelt hoe ooit haar academische carrière in Rusland begon en hoe zij door samenwerking tussen vele vakgebieden kwam waar zij nu is. "Wij reizen allemaal samen, en leren elke dag een beetje meer."


 
 
 
IMG
 
Horen we nog van Philae?
 
 
 
 
Dit was een historisch jaar voor Koen Geurts en zijn Keulse DLR-team. Zij landden sonde Philae op de komeet en hij werd dit voorjaar zelfs weer wakker. Nu is het zoeken en wachten of hij weer 'aan slaat'. "De analyses tonen dat Philae tot eind 2015 doorwerkt, dus blijven we contact leggen."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015