Nieuwsbrief ScienceGuide, Oktober 2015- Nummer 37
 
 
 
 
 
 
Grand Départ NWO en route
IMG
 
De vernieuwing van NWO staat op de rails. De plannen worden concreet gemaakt en nieuwe bestuursleden geworven. Daarmee kan per 1 januari 2017 de nieuwe organisatie van start en "dat betekent gezamenlijk zoeken, 'botsen', uitwerken en accorderen."


 
 
 
IMG
 
Hoger onderwijs verliest sociaal elan
 
 
 
 
Deelname aan HBO en WO was een krachtige aanjager van sociale mobiliteit in de hoog ontwikkelde landen. Vervult hoger onderwijs die opdracht nog wel? Dirk van Damme (OECD) stelt pregnante vragen en brengt ontnuchterende data aan de vooravond van de review van het Nederlands beleid.


 
 
 
IMG
 
Uitruil van kwaliteit
 
 
 
 
De coalitie VVD-PvdA kent spanningen genoeg. Tegelijk weet men dat Rutte II niet 'mag vallen' nu een cruciaal EU-voorzitterschap komt en Nederland labiliteit genoeg kent sinds 2010, of eigenlijk sinds 2002 al. Dus wordt gedeald, ook over hoger onderwijs.


 
 
 
IMG
 
Druppel in de oceaan van kennis
 
 
 
 
Europa heeft maar bescheiden middelen om onderwijs impulsen te geven. "Dus dan is het de kunst die ene druppel precies de goede te laten zijn in die oceaan," zegt EU-topman Adam Tyson. Coalities smeden van bètatech-platforms bijvoorbeeld en leraren helpen hun vak met collega's elders heruit te vinden.


 
 
 
IMG
 
Innovatie voor beefbestendige bouw
 
 
 
 
In Groningen is gisteren energie Center of Expertise EnTranCe geopend door Koning Willem-Alexander. Maar in die provincie staat nog meer op de toekomstagenda. Een nieuw centrum moet studenten, bedrijven en onderzoek samenbrengen rond innovaties in aardbevingsbestendig bouwen.




 
 
IMG
 
Grote impuls eScience en Big Data
 
 
 
 
De inzet van datatechnologie is van groot belang om de complexe maatschappelijke en wetenschappelijke uitdagingen van de toekomst aan te gaan. NWO en SURF gaan daarom €27 miljoen structureel investeren in het Netherlands eScience Center (NLeSC).


 
 
 
IMG
 
Kansrijk verdrag met Oekraïne
 
 
 
 
Intensivering van samenwerking in onderwijs en onderzoek, zeker op het gebied van lucht- en ruimtevaart, hoort tot de afspraken in het verdrag van Oekraïne en de EU. In het voorjaar van 2016 kan deze kennisalliantie bekrachtigd worden met het referendum over het associatieverdrag.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015