Nieuwsbrief ScienceGuide, oktober 2015- Nummer 38
 
 
 
 
 
 
We leggen de wissel wel om
IMG
 
Het SER-advies over hoger onderwijs is in hoog tempo gemaakt en dat hoewel de sociale partners "wel uit heel verschillende richtingen kwamen," zegt Mariëtte Hamer. "Hier is de brug geslagen naar echte kwaliteit. Het moest snel en een zeer diepgaand gesprek gevoerd worden." Maar dan heb je ook wat.


 
 
 
IMG
 
Science4refugees
 
 
 
 
Brussel heeft een 'matching' instrument in werking gezet tussen vluchtelingen met een HO en R&D achtergrond en de Europese kennissector. Zo helpt men "refugee-welcoming organisations" met concrete inspanningen voor een echte 'Willkommenskultur', zoals Merkel dat noemt.


 
 
 
IMG
 
Eenzame hoogte
 
 
 
 
"Op basis van het Higgs-deeltje zouden we de levensduur van het heelal moeten kunnen bepalen." Radboud-hoogleraar Sijbrand de Jong is de nieuwe voorzitter van de CERN-raad en vertelt over internationaal concurreren, hilariteit over de Wetenschapsagenda en China dat wel heel openhartig is.


 
 
 
IMG
 
Voeding voor het brein
 
 
 
 
Er is een verschuiving gaande waarbij we als mens vooral afgaan op voedsel van het land ten faveure van zeevoedsel. Dat heeft grote invloed op de ontwikkeling van ons brein, stelt prof. Michael Crawford van Imperial College Londen. "We gaan af op een crisis."


 
 
 
IMG
 
Duurzame arbeidsmarkt is bereikbaar
 
 
 
 
Er is sprake van structurele onevenwichtigheden op de Nederlandse arbeidsmarkt concluderen wetenschappers van de Universiteit Utrecht. "Institutionele- én gedragsveranderingen van werkgevers en werknemers zijn noodzakelijk," stelt hoogleraar Joop Schippers.




 
 
IMG
 
Kuifjes voor André Kuipers Prijs
 
 
 
 
Ze stonden met hun eigen ruimteraket al op ScienceMakersNL. Nu zijn de Inholland-studenten Yvar in ’t Veld en Wolraad Kempe genomineerd voor de prestigieuze André Kuipers Ruimtevaartprijs. Ze zijn aangewezen vanwege de duurzame en innovatieve manier waarop zij hun Aquilo bouwden.


 
 
 
IMG
 
Volg mijn voorbeeld niet
 
 
 
 
300 jaar geleden stierf de koning die de ‘benchmark’ was en is gebleven voor grandeur, stijl en ambitie voor elk staatshoofd. Lodewijk XIV van Frankrijk regeerde bovendien liefst 72 jaar, langer dan enig collega-vorst. "Oorlog is de verwoesting van de volkeren, mijn kind."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015