Nieuwsbrief ScienceGuide, november 2015- Nummer 41
 
 
 
 
 
 
Terug naar de bedoeling
IMG
 
“De B staat in het Midden. De O is van onderwijs. De H is bijvoeglijk naamwoord bij beroepsonderwijs.” Zo kenschetste Kees Boele van de HAN voor de Tweede Kamer zijn visie op de HO-strategie van Bussemaker en de rol van het HBO daarin. "Zij tintelt van liefde voor dit onderwijs."


 
 
 
IMG
 
Student is het hart van hoger onderwijs
 
 
 
 
De nieuwe Britse kennisminister Jo Johnson heeft zijn lange termijn visie op hoger onderwijs gepresenteerd. Hij kreeg er onverwachte lof voor van Dirk van Damme van de OECD. Hij wil grotere transparantie van onderwijskwaliteit en docenten en 1 HO-autoriteit voor borging en bekostiging.


 
 
 
IMG
 
Omslag in lerarentekort op komst
 
 
 
 
De regionale verschillen zijn groot, maar ook komende jaren heeft het basisonderwijs nog steeds meer leraren nodig. Voor het voortgezet onderwijs geldt dat er sprake blijft van tekortvakken, voor de andere vakken zijn er vrijwel geen tekorten meer vanwege de doorgaande daling van het aantal leerlingen, laat een OCW-analyse zien.


 
 
 
IMG
 
Beethoven is een neutrino
 
 
 
 
De topsectoren zoeken talent en geven daar beurzen voor. Dat gebeurt veel creatiever dan vaak gedacht. Klassiek pianist Yuri van Nieuwkerk kan via ASML zijn fascinatie voor deeltjesfysica nu botvieren. "Horowitz ziet vanaf zijn wolk dat ik mensen blij maak."


 
 
 
IMG
 
De eeuw van de biologie
 
 
 
 
Nanotechnologie en biomedische technologie maken revolutionaire tijden door en Spinozaprijs winnaar prof. dr. Albert van den Berg van de Universiteit Twente zit daar met het MESA+ NanoLab middenin. "De vorige eeuw was de eeuw van de natuurkunde en dit is die van de biologie."




 
 
IMG
 
Jong hoger onderwijs haalt oud in
 
 
 
 
Een nieuwe analyse van U-Multirank laat zien hoe universiteiten met een grote historie nog steeds de toppers in het HO zijn. Maar de veel jongere instellingen vinden steeds vaker eigen manieren om die oudere zusters de loef af te steken in kwaliteit en prestaties. Hoe doen zij dat?


 
 
 
IMG
 
Kom het Psalter zien
 
 
 
 
Een maand slechts kunt u het zien, het mooiste document in ons land en nieuw Werelderfgoed: het Utrecht Psalter. Morgen is er een bijzondere bijeenkomst omheen georganiseerd door de alumni van de UU, waarin Frits van Oostrom hierover in gesprek gaat met PG Kroeger, hoofdredacteur van ScienceGuide.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015