Nieuwsbrief ScienceGuide, december 2015- Nummer 44
 
 
 
 
 
 
Een nieuwe leraar
IMG
 
Het leraarschap gaat op de schop. Het kabinet vraagt de partijen in het Techniekpact een nieuwe opzet van de opleiding tot docent in bètatechniekvakken in het leven te roepen. De tekorten zijn te alarmerend voor lapmiddelen.


 
 
 
IMG
 
Lofzang op de vraag
 
 
 
 
De Wetenschapsagenda is heel ergens anders geland dan Alexander Rinnooy Kan had voorzien. "We bouwde een vliegtuig terwijl we al vlogen in de lucht." Welke richting moet dit luchtschip nu kiezen.


 
 
 
IMG
 
Einsteins eigen satelliet
 
 
 
 
Hopelijk deze week lanceert Europa de sonde LISA Pathfinder om de door Einstein voorspelde zwaartekrachtsgolven in de ruimte te meten. En daarmee zou het speurwerk van dit nieuw ruimtetuig een compleet nieuwe, fundamentele natuurkunde dichterbij gaan brengen.


 
 
 
IMG
 
De nieuwe normaliteit
 
 
 
 
Piet Hein Donner heeft met zijn Cleveringa-rede het hoogleraarschap aanvaard in Leiden. "Na de aanslagen van vrijdag de 13e in Parijs en twee weken van angst, alarm en maatregelen… staan we weer voor de keuze waar Cleveringa op duidt." Want wat is diens "obediëren in der gerechtigheid" nu weer actueel!


 
 
 
IMG
 
Doorzetters met bagage
 
 
 
 
"Je moet docenten koesteren. Zij leiden uiteindelijk onze werknemers van de toekomst op." Shell-manager André van Aperen trok jarenlang de input van zijn bedrijf in onderwijsprojecten en blikt nu terug. "Dat is ook interessant voor zittende docenten. Je zou hen ook een soort Eerst De Klas gunnen."




 
 
IMG
 
Leven in Banlieue 4000 Sud
 
 
 
 
De banlieues staan weer in het brandpunt van het nieuws als brandhaard van radicalisering. "Maar die koppeling is te onnauwkeurig en draagt mogelijk bij aan verdere stigmatisering van deze voorsteden." Dat blijkt uit de analyse van UU- conflictdeskundige Luuk Slooter in zijn proefschrift 'The Making of the Banlieue'.


 
 
 
IMG
 
Poetin geeft geschiedenisles
 
 
 
 
Niets geeft zoveel greep op de toekomst als greep op het verleden. Geen wonder dus dat Vladimir Poetin zich zeer bemoeit met hoe Rusland zichzelf moet gaan zien. Hij opende daarom zelf het Boris Yeltsin Centrum, "full of great achievements, sharp turns, mistakes, and outstanding victories."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015