Nieuwsbrief ScienceGuide, december 2015- Nummer 46
 
 
 
 
 
 
Extra geld voor HBO en WO geen hagelslag
IMG
 
De Kamer wil niet dat de extra investeringen in het HO 'pondspondsgewijs' worden uitgesmeerd over de instellingen. Dat zou leiden tot verdamping van de opbrengst van het leenstelsel. De strijd om het geld voor HO-kwaliteit is nu echt losgebarsten.


 
 
 
IMG
 
22 januari Dag van de Excellentie
 
 
 
 
Nu Nederland Europa voorzit zal de Dag van de Excellentie van Sirius en ScienceGuide bij de Hanzehogeschool in Groningen zich richten op lessen uit en kennisdeling met honours en excellentietrajecten in HBO en WO internationaal. Wees erbij op 22 januari en geef uw input.


 
 
 
IMG
 
HBO'er is geen MBO'er met een plusje
 
 
 
 
"Je zult moeten discrimineren." MBO en HBO krijgen scherp geformuleerde, eigen beroepsprofielen in de zorg. Doekle Terpstra beslecht een stammenstrijd van jaren binnen het onderwijs en de gezondheidszorg. "Het HBO moet nu leveren."


 
 
 
IMG
 
Liever kaart dan kwaliteit
 
 
 
 
De bezuiniging op de OV-kaart gaat niet lukken. 'Beter Benutten' rapporteert feitelijk een sof die HBO en WO op kosten gaat jagen. De studentenbonden moeten nu kiezen tussen OV-subsidies voor hun leden en HO-investeringen in kwaliteit en lijken voor 'quick wins' te gaan.


 
 
 
IMG
 
Kennishubs in steden bepalen de HO-toekomst
 
 
 
 
Afgelopen zomer bezocht UU-rector Bert van der Zwaan in zijn sabbatical universiteiten in Zuid-Afrika, Aziƫ en de VS. De rol van urbanisatie wordt steeds sterker in kennisontwikkeling leerde hij. "Dat vergt nauwe samenwerking tussen universiteiten."




 
 
IMG
 
Een sombere jeugd
 
 
 
 
Waarom zijn jongeren zo pessimistisch aan het worden over hun toekomst? Jeugd-chef van Helsinki, Tommi Laitio, denkt omdat volwassenen met negatief, nostalgisch cynisme bij jongeren de indruk wekken 'in control' te zijn, maar daarin opzichtig falen. "In one word: fake."


 
 
 
IMG
 
Vrede in de praktijk
 
 
 
 
De 23-jarige Jenny Hecht van Windesheim is de eerste winnaar van de HBO Peace in Practice Award. De Stichting VredesWetenschappen rijkt dit jaar deze prijs uit voor het beste onderzoek op het gebied van vrede. Zij deed onderzoek naar het conflict tussen Armeniƫ en Turkije.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015