Oud&Nieuwsbrief ScienceGuide- Nummer 47
 
 
 
 
 
 
EU-guy in Silicon Valley
IMG
 
Frans Nauta gaat naar Silicon Valley. De oud-HAN-lector en ScienceGuide-columnist gaat er de kenniseconomie van de toekomst verkennen. "Ondanks het succes van Europa is de prangende vraag: kan het goed blijven gaan zonder drastische economische vernieuwing? Het antwoord is simpel. Nee, dat kan niet."


 
 
 
IMG
 
Mijn hart ging sneller kloppen
 
 
 
 
Lisa Westerveld gaat bij de UvA de Commissie Democratisering & Decentralisering leiden en houdt op ScienceGuide haar belevenissen bij. "Ook in de Tweede Kamer en zelfs op het ministerie van OCW kijkt men met een schuin oog mee."


 
 
 
IMG
 
Wij zijn de uitzondering
 
 
 
 
Als rond 2025 Heracles landt op de maan, wil Edgar Steenstra van de VU erbij zijn. In Houston hielp hij NASA dat nu plannen. "De maan is helemaal terug. De geologie van de aarde is mooi, maar het is allemaal toch een beetje dichtbij, hè?" Over robots, oefenen voor Mars en de Guide Michelin de la Lune.


 
 
 
IMG
 
De bloemen en kaarsen van de democratie
 
 
 
 
"Jongeren zullen op school niet alleen kennis moeten opdoen, maar ook moeten leren over zichzelf, in relatie tot de wereld om hen heen." Aan de vooravond van de Dag van de Migrant sprak Jet Bussemaker in Middelburg over de aanslagen in Parijs, mensenrechten en Eleanor Roosevelt.


 
 
 
IMG
 
De pen die de wereld regeerde
 
 
 
 
"Het waren 32 dozen met zo'n 3000 documenten die niemand meer had gezien sinds Philips' dood in 1598. Een derde daarvan bleek 'pure gold'." De grote kenner van Spanje en Heineken Prijs winnaar Geoffrey Parker heeft sinds 2012 zijn levenswerk over Philips II over moeten doen dankzij grote ontdekkingen.




 
 
IMG
 
Een spel met weinig winnaars
 
 
 
 
"Een samenleving waarin wantrouwen domineert, organiseert veel controles, dikke contracten en langdurige procedures. Dat is zowel onprettig als duur." Nanko Boerma van Transactieland.nl heeft gelukkig een opbeurende conclusie voor zo’n akelige maatschappij: "Vertrouwen kun je bouwen."


 
 
 
IMG
 
Zing mee met Harvard!
 
 
 
 
Wat speelt er in de wereld van kennis, hoger onderwijs, R&D en innovatie wereldwijd? ScienceGuide.eu geeft u elke week een Web-bloemlezing. De laatste van 2015 verkent 'dark matter' in China, de 10 sleutelfiguren in de wetenschap, het kerstkoor van Harvard en nog veel meer!


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015