Nieuwsbrief ScienceGuide, februari 2016- Nummer 4
 
 
 
 
 
 
Een curriculum is nog geen visie
IMG
 
"Het heeft de discussie zeker verder verdiept en aangescherpt." Gert Biesta is positief over het eindadvies van Platform Onderwijs2032, maar de discussie is nog niet af. De opdracht en visie vanuit OCW over toekomstige curricula zijn namelijk heel smal en te beperkt, stelt hij.


 
 
 
IMG
 
Onderwijs als teamsport
 
 
 
 
Overal in het HBO wordt geworsteld met het vraagstuk van studiesucces. Ron Bormans ziet kans in krachtenbundeling, zowel intern als tussen de hogescholen. "We hebben een probleem, een groot probleem, maar ook de kennis in huis om het probleem op te lossen!"


 
 
 
IMG
 
Welkom in de 21e eeuw!
 
 
 
 
"Wij zijn het doorgeefluik van kennis en kansen op meer evidence based beslissingen." Decaan Jeroen van de Hoven van de TU Delft gaat daarom in Den Haag mensen opleiden op het snijvlak van technologie en beleid.


 
 
 
IMG
 
'Dit laat ik mij niet zeggen'
 
 
 
 
De VVD is zeer kritisch op de hogescholen en minister Bussemaker over de experimenten met vraagfinanciering "De Vereniging Hogescholen doet er alles aan die te laten mislukken." Bussemaker stelt echter dat tenminste iets in gang wordt gezet, dat voorgangers Rutte en Zijlstra nooit lukte.


 
 
 
IMG
 
Toch een academicibelasting
 
 
 
 
Met 'zeventig pensioenen' die drie instellingen mochten verdelen onder armlastige studenten begon 200 jaar geleden de studiefinanciering. Wat gebeurde sindsdien en wat leren we voor het leenstelsel? Een bijzonder boek van drie promovendi zet alles op een rij en lokte direct reacties uit van Job Cohen en Maarten van Poelgeest.




 
 
IMG
 
Slimme industrie moet over grenzen kijken
 
 
 
 
Smart Industry zorgt voor grote veranderingen in technische beroepen. Hoe zorg je dat in dat krachtenveld werkveld en onderwijs elkaar blijven vinden? "We moeten studenten confronteren met andere disciplines," zegt Saxion-lector Maarten van Riemsdijk.


 
 
 
IMG
 
Kennis voorop voor USA bij de Messe
 
 
 
 
Amerika bereidt zijn hoger onderwijs en onderzoek voor op massale aanwezigheid en veel inhoudelijke input bij de Hannover Messe. Barack Obama zal deze als eerste president in de geschiedenis zelf komen openen en er staat daar veel op de agenda voor kennis, innovatie en R&D.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015