Nieuwsbrief ScienceGuide, februari 2016- Nummer 5
 
 
 
 
 
 
Kiezen waar je een vuist maakt
IMG
 
Inholland zet een nieuwe toekomst uit. "Je kunt alle dagen stil staan bij wat er mis ging en nog steeds onvolmaakt lijkt. Je kunt bij de pakken neer gaan zitten. Maar het gaat er om wat je ermee doet," zegt Jet de Ranitz over de keuzes die zij maakt voor de periode 2016-2022. "Klein maar fijn is hartstikke prettig."


 
 
 
IMG
 
Opleiden met zelfbeschikkingsrecht
 
 
 
 
"Als je gaat studeren ben je ingeschreven voor een opleiding. Deze wettelijke terminologie duidt al aan: de opleiding is dé onderwijskundige centrale van HBO en WO." WHW-kenner Peter Kwikkers zet daarom tien spotjes aan die de wens de opleiding weer centraal te krijgen kunnen helpen.


 
 
 
IMG
 
2032 en de kip die over de soep vloog
 
 
 
 
"Veel discussies gaan ten onder in digitaal denken. Als je voor Bildung pleit, word je geacht tegen vaardigheden te zijn." Alle reden dus voor "een vervolg, repliek en verdieping" op Biesta, Boele en Bormans over #Onderwijs2032 en een gewetensvraag daarbij van Ad de Graaf van de VH.


 
 
 
IMG
 
Winst voor MBO, HBO en WO samen
 
 
 
 
De eerste Pro-Motor Award voor succesvolle voorbeelden van innovatie in de Centres of Expertise in het HBO en de Civ’s in het MBO is gewonnen door het Ekolectric project uit Delft. "De resultaten zijn letterlijk al onderweg, zichtbaar in het verkeer gebracht als waterstof bus en elektrische auto's," zegt de jury.


 
 
 
IMG
 
Niet terug naar voor de MUB?
 
 
 
 
"Zolang jullie niet in staat zijn de boel hier te bezetten, hoeven wij jullie ook niet serieus te nemen." Vanuit dat bon mot kijkt Lisa Westerveld met haar UvA-democratiseringsklus naar wat beter kan met macht en inspraak, die ook in Den Haag ineens zo actueel blijken.




 
 
IMG
 
Meta-universiteit in de maak
 
 
 
 
De decaan voor de masteropleidingen aan MIT gaat haar eigen universiteit beginnen. Die zou radicaal anders en nieuw moeten worden: non-profit, geen hoofdvakken, geen collegezalen en geen colleges. Kortom een 'virtueel metacurriculum' is wat Christine Ortiz ambieert te bieden.


 
 
 
IMG
 
De groei naar allofobie
 
 
 
 
Internationalisering zal altijd focus kennen op "mobiliteit, talen en inhoud", maar wordt nu ook uitgedaagd door de opdracht "allofobie tot allofilie om te turnen om in de wereld van morgen succes te hebben, zowel cultureel als economisch," zegt Jan Anthonie Bruijn.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015