Nieuwsbrief ScienceGuide, maart 2016- Nummer 8
 
 
 
 
 
 
De nieuwe vraag naar kwaliteit
IMG
 
Bent u in control? Om die vraag draait het bij de borging van HO-kwaliteit. Maar met de pilot voor instellingaccreditatie blijkt die centrale vraag te verdwijnen. Bij de toetsing van de instelling en de opleidingen staat straks veel meer voorop of men waarmaakt wat men ambieert. 'Practice what you preach' wordt het parool.


 
 
 
IMG
 
De piramide is gekanteld
 
 
 
 
Met 'Het einde van het midden' schetst Farid Tabarki de vloeibare samenleving, waarin we verzeild raken. Talent is daarin een nieuw type sociaal kapitaal en de middenmanager is het haasje. Wat betekent dat voor uw opleiding, uw studenten, en het soort leider dat u wilt zijn?


 
 
 
IMG
 
Leervermogen en leerplezier
 
 
 
 
Zijn jongeren voldoende voorbereid op de toekomst? "Het antwoord is onomwonden: nee," zegt prof. Geert ten Dam, nieuw SER-Kroonlid. "De tijd ligt achter ons dat je met zeventien jaar je boekentas aan de vlaggenmast hing en dacht: 'zó, dat hebben we gehad'."


 
 
 
IMG
 
MOOCs ambitie en realiteit
 
 
 
 
Het is Open Education Week en in HBO en WO wordt volop gepraat en zijn plannen voor de toekomst niet van de lucht. Maar wat is eigenlijk de concrete stand van de ontwikkeling en toepassing? Het lectoraat Open Educational Resources van Fontys geeft enkele feitelijke inzichten daarvan.


 
 
 
IMG
 
Open onderwijs lukt niet vanzelf
 
 
 
 
De hoeveelheid open en online onderwijsmateriaal groeit fors. Dat biedt dus veel kansen voor het hoger onderwijs, maar om deze optimaal te kunnen benutten moet er verandering komen in de huidige wettelijke kaders. Die zijn erg gefragmenteerd en dat helpt niet erg, laat een SURFnet verkenning zien.




 
 
IMG
 
De plus van wereldwijd talent
 
 
 
 
Nederland profiteert van het internationaal talent, dat hier komt promoveren. Zij compenseren de investeringen in hun studie zelf al en zorgen voor extra welvaart en innovatie door hun. Het CPB berekent, dat deze promovendi beter verdienen dan hun Nederlandse collega's en vaker in de private sector actief zijn.


 
 
 
IMG
 
Topdocent in China
 
 
 
 
Loes Damhof is bekroond als Docent van het Jaar. De Hanze-lerares schreef al in 2006 voor ScienceGuide over haar avonturen als docent in Quanzhou. Daar in China gaf zij Engels aan de Yang En University en "kwam terug omdat China en de Chinese studenten mijn hart hebben gestolen."


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015