Nieuwsbrief ScienceGuide, maart 2016- Nummer 10
 
 
 
 
 
 
Leren als eten en drinken
IMG
 
Lukt het voor Nederland een sterke, toekomstgerichte ´skills´ strategie op te zetten? Wat vergt dit van HBO, WO en beleid? De OECD legt bij de SER forse feiten en vragen op tafel. "U gebruikt de hoge kwaliteit van uw mensen opvallend weinig."


 
 
 
IMG
 
Kennis delen in het big data tijdperk
 
 
 
 
"We staan nog maar aan het begin. Open science wordt een revolutionaire omwenteling. Gesloten modellen, gesloten instellingen gaan eraan. Dit is de échte nieuwe universiteit," zegt Koen Becking bij zijn herbenoeming als collegevoorzitter in Tilburg.


 
 
 
IMG
 
Wat maakt een goede begeleider?
 
 
 
 
"Een mentor is vooral van belang in overgangen. Van VO naar HO, van opleiding naar werk." Prof. Jean Rhodes uit Boston analyseert wereldwijd begeleiding en mentoraat en deelde bij Stenden haar ervaringen. "Mentoraat is niet voor iedereen weggelegd. De Europese nadruk daarin op kwaliteit en volharding bevalt mij."


 
 
 
IMG
 
Fictie, fixi en regels
 
 
 
 
"Dé arbeidsmarkt bestaat niet." Voor het onderwijs en regels die HBO en WO sturen is dat een lastige realiteit. Onderwijsjurist Peter Kwikkers kijkt daarom voorbij HO-fixi en Studiekeuze123 fictie, want ons "beslismodel is gefundeerd op emotioneel conservatisme, belemmert innovatie en maakt instellingen mammoettankers."


 
 
 
IMG
 
Waarom zoveel onrust als het zo goed gaat?
 
 
 
 
"Overheden en bestuurders investeren in wetenschap, niet omdat ze willen weten, maar omdat ze willen winnen." Barend van der Meulen van het Rathenau Instituut maant daarom tot verdieping in de feiten en cijfers van wetenschapsfinanciering in plaats van fact free discussies te voeren.




 
 
IMG
 
Kennisclusters krijgen steeds meer kracht
 
 
 
 
De nieuwe 'landschapsanalyse' van het onderzoek in Europa geeft een toekomstbeeld voor de kennissector, dat belangrijke lessen leert voor de 'triple helix'. "Elke euro investering schept er drie extra in bedrijven."


 
 
 
IMG
 
De inspirator van Van Saarloos
 
 
 
 
Wim van Saarloos, de 'president elect' van de KNAW, noemt Steven Chu en zijn optreden bij FOM in 2008 zijn bron van inspiratie. Daar sprak de Amerikaanse fysicus en Nobelwinnaar, die Obama's energieminister werd, met ScienceGuide. Die inspiratie daarom nogmaals hier en actueler dan ooit.


 
 
 
Is de nieuwsbrief niet goed leesbaar, klikt u dan hier
Hier afmelden voor de nieuwsbrief
 
 
 
 
www.scienceguide.nl
redactie@scienceguide.nl
(020) 428 53 71
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Copyright Scienceguide 2015